Drammen kommune skal være en brukerorientert virksomhet med fokus på effektivitet og forutsigbarhet i saksbehandlingen og nøyaktighet i tjenesteytingen. Dette innebærer at det skal jobbes med forenkling av prosesser gjennom digitalisering der dette er mulig, og samhandling med bransjen.
Med visjonene “inkluderende, nytenkende og nær” vil Drammen legge til rette for etablering og drift av skjenkesteder innenfor forutsigbare rammer.
Fra 2016 åpner alkoholloven for at bevillingsperioden kan forlenges uten at samtlige bevillingshavere må søke om ny bevilling for neste periode. Som en nytenkende kommune vil Drammen benytte seg av denne muligheten i sin bevillingspolitikk for å skape ubyråkratiske og langsiktige løsninger for næringen.
Det settes ikke et tak på antall bevillinger i kommunen.
Drammen kommune viderefører alle eksisterende salgs- og skjenkebevillinger for bevillingsperioden 2024-2028. Dette betyr at kommunens salgs- og skjenkesteder får automatisk ny bevilling fra 1. oktober 2024 til 30. september 2028. Kommunens arbeid med vandelskontroll vil likevel sikres, men fordeles i stedet over fire år. Kommunen vil i bevillingsperioden særlig benytte virkemidlene beskrevet under hovedmål 2 for å ivareta behovet for kontroll med bevillingene.
Ved automatisk fornyelse kan det stilles nye vilkår, jf. alkoholloven § 1-6 tredje ledd. Det fremgår også av alle våre bevillingsvedtak, at bevillingshavere skal følge de til enhver tid gjeldende regler i kommunen. Kommunen skal sørge for å orientere bevillingshavere om endringer.
Søknader om skjenkebevilling for en enkelt anledning, må sendes til politiet for uttalelse før kommunen kan fatte vedtak. For å få svar på søknaden i tide før arrangementet, må det sendes søknad til kommunen senest innen:
Fire uker (20 virkedager) for mindre arrangement (for eksempel firmafester, bryllup, jubileer og andre mer eller mindre private arrangementer.)
Fem uker (25 virkedager) for større arrangement (for eksempel sankthansaften og andre mer eller mindre offentlige arrangementer.)
15. juni for større arrangementer (for eksempel festivaler og andre mer eller mindre offentlige arrangementer) som avholdes i perioden 1. august til 1. september.
I perioder med ferieavvikling (sommer, jul og påske) må det regnes med lengre behandlingstid. Det anbefales i disse periodene at det søkes i god tid.
Det settes ikke et tak på antall enkeltanledninger i løpet av et år.
Utendørs underholdning/arrangement med forsterket lyd som gjennomføres etter kl. 19.00 skal meldes til Drammen kommune ved samfunnsmedisinsk avdeling, miljørettet helsevern med de samme tidsfristene som for søknader om skjenkebevilling til arrangementet. Meldingen vil utløse et samtykke til arrangementet eller en tillatelse på vilkår. Helsedirektoratets veileder IS-0327 Musikkanlegg og helse er utgangspunktet for saksbehandlingen. Slike arrangementer tillates som hovedregel ikke etter kl. 23.00
Unntak kan gjøres for særskilte arrangementer. Ved vurderingen skal det legges vekt på arrangementets avstand til boliger og hvilken ukedag(er) arrangementet omfatter. Det skal utøves stor takhøyde for kulturelle utrykk, inkludert musikk, i det offentlige rom i sentrumsområdene.
Skjenkearealet skal være klart og tydelig avgrenset, og fremstå som ett skjenkested.
Utendørs skjenkeareal skal utformes etter de til enhver tid gjeldende retningslinjer som er vedtatt av kommunestyret.
Dersom det skal gis bevilling for utendørsservering på kommunal grunn, må det foreligge avtale med Drammen kommune v/ Samferdsel, vei og parkanlegg.
Salg av alkohol gruppe 2 og 3 kan bare skje fra Vinmonopolet på grunnlag av kommunal bevilling. Kommunen godkjenner det enkelte utsalgs beliggenhet. Samferdsel, vei og park må involveres i søknader om etablering av nye lokasjoner for Vinmonopolet. Ved ønske fra Vinmonopolet om å opprette nye utsalgssteder skal de oppfordres til å søke om nye lokasjoner ved kollektive knutepunkter.
Det settes ikke et tak på antall lokasjoner for Vinmonopolet i kommunen.
Det kan gis salgsbevilling til virksomheter som har et fremtredende utvalg av dagligvarer, herunder mat og drikke. Videre kan det gis salgsbevilling til delikatesseforretninger og spesialforretninger for kjøtt, fisk, ost o.l., samt til øl-utsalg og importørutsalg.
Det gis ikke salgsbevilling til steder som har skjenkebevilling, eller til driftskonsepter som gatekjøkken, foodtrucks, bensinstasjoner eller ubetjente butikker.
Det kan innvilges salgsbevilling for nettsalg og levering der utsalgsstedet er dagligvarebutikk, spesialforretning, øl-utsalg, importørutsalg eller serveringssted. Det gis ikke salgsbevilling for nettsalg til steder som ikke kan inneha ordinær salgsbevilling, jf. tiltaket over i punkt 1.1.5.
Videre gis det ikke bevilling til steder der forretningsadressen er registrert som bolig. Ved søknader om salgsbevilling for nettsalg og utlevering av alkohol er det særskilte krav til dokumentasjon i søknadsprosessen.
Bevillingshaver er også ansvarlig for at den som utleverer alkoholen overholder alkohollovens regler. I denne sammenheng må bevillingshaver og den som utleverer alkoholen ha tilfredsstillende internkontroll og rutiner for trygg utlevering.