Skjenkebevilling - Servere alkohol. Ved skjenking skal drikking skje på skjenkestedet, for eksempel i en bar eller på en restaurant. Skjenking krever både serverings- og skjenkebevilling.
Salgsbevilling – Selge alkohol. Ved salg, for eksempel fra en butikk, skal drikking skje utenom salgsstedet. Salg av alkohol krever salgsbevilling.
Enkeltanledning - Bevilling for et enkelt arrangement, for eksempel selge alkohol på en konsert, åpningsfest eller festival
Det er også opp til kommunen å vurdere hvilken type alkoholholdig drikke du får skjenkebevilling for:
Gruppe 1: Drikk som inneholder over 2,5 og maks 4,7 volumprosent alkohol
Gruppe 2: Drikk som inneholder over 4,7 og mindre enn 22 volumprosent alkohol
Gruppe 3: Drikk som inneholder fra og med 22 og maks 60 volumprosent alkohol
Konseptangivelse - Bevillingen gjelder for et bestemt lokale og en bestemt type virksomhet, jf. alkoholloven §§ 3-1 annet ledd og 4-2 fjerde ledd. Bevillingen er knyttet til et bestemt driftskonsept. Dersom bevillingen er gitt til en dagligvarehandel, bortfaller den hvis butikken omdannes til et spesialutsalg for øl, og omvendt. Dersom det skjer vesentlige endringer i skjenkestedets driftsform, f.eks. fra spisested til pub, bar eller diskotek, bortfaller bevillingen. Tilsvarende gjelder dersom et hotell omdannes til flyktningmottak eller leirskole. I disse tilfellene må det søkes om bevilling på nytt.