Mindre tilfredse med tjenestekvaliteten og tryggheten i bomiljøene

Det er gjennomført en ny innbyggerundersøkelse i Drammen, og resultatene viser en nedgang i hvordan tjenestekvaliteten oppleves og hvor trygt man opplever eget bomiljø.

Sist endret:

– Innbyggerundersøkelsen gir oss en god pekepinn på hva brukerne av de ulike tjenestene er mest og minst fornøyde med. Det tar vi med oss videre i arbeidet som gjøres hver dag av kommunens medarbeidere. Så vet vi at Drammen har noen utfordringer knyttet til trygghet i enkelte deler av kommunen. Dette jobber de forebyggende tjenestene våre godt med, sammen med blant annet politiet. Noe av det viktigste vi kan gjøre, og det gjelder alle aldersgrupper, er å forhindre utenforskap. I Drammen kommune er det et mål at alle skal oppleve både trygghet og tilhørighet, sier ordfører Kjell Arne Hermansen. 

Små endringer 

De fleste områdene/temaene i innbyggerundersøkelsen har hatt små endringer fra forrige måling i 2022 til årets måling i 2024. Der det faktisk har skjedd en variasjon siden sist, er det få poeng som skiller resultatene fra 2022 og resultatene i 2024.  

Kultur- og aktivitetstilbudet er den eneste indikatoren som har hatt en positiv økning siden 2022, med ett poeng.  

Opplevd tjenestekvalitet og trygghet i bomiljøet er de områdene som har hatt størst negativ endring fra 2022. Både blant brukere og ikke-brukere har snittskåren gått ned tre poeng.  

Følgende ni tjenester er vurdert i innbyggerundersøkelsen: 

  • barnehage 
  • grunnskole 
  • helsestasjon 
  • sykehjem/botilbud til eldre 
  • helse- og omsorgstjenester i hjemmet 
  • fastlege 
  • legevakt 
  • barnevern 
  • eldre-/seniorsenter 

Tilfredsheten med tjenestene varierer en del. Barnehagene er det tjenestetilbudet som brukerne mest tilfreds med, mens sykehjem/botilbud til eldre er tjenesten med minst fornøyde brukere. Generelt er det en høyere tilfredshet med kommunens tjenester blant dem som selv er brukere av tjenestene enn blant resten av innbyggerne. Samlet sett for alle tjenestene er det en liten nedgang i tilfredsheten fra 2022 da tilsvarende undersøkelse ble gjennomført forrige gang. 

Mange opplever trygge nærmiljøer 

Majoriteten av Drammen kommunes innbyggere opplever at de bor i et trygt nærmiljø. Tre av fire svarer at de synes det er svært eller ganske trygt å bo i området hvor de bor. Her er det imidlertid ganske stor avstand mellom dem som føler seg tryggest i eget nærmiljø og dem som føler seg minst trygge. Innbyggerne på Konnerud føler seg klart mest trygge, mens innbyggerne på Strømsø føler seg minst trygge. Den yngste aldersgruppen føler seg gjennomgående minst trygg. Den samme tendens ser vi også på spørsmål om bomiljøkvalitet. 

En stor andel av innbyggerne i Drammen kommune er tilfredse med tilgjengeligheten til naturområder. 80 prosent er svært eller ganske fornøyd med mulighetene til å gå fotturer i marka, 69 prosent er svært eller ganske fornøyd med tilgjengeligheten til naturområder i nærmiljøet alt i alt, og 64 prosent er fornøyd med muligheter for skiturer i marka. Tilgjengelighet til badevann, strender og sjøbad, parker og naturområder sentralt i Drammen kommer noe dårligere ut. 

Når det gjelder påvirkningsmuligheter, mener innbyggerne at de i liten grad kan være med på å påvirke de politiske beslutningene i kommunen, og mange er misfornøyde med hvordan de folkevalgte lytter til innbyggernes synspunkter. På dette området ligger resultatene for Drammen et godt stykke under det som er resultatet på nasjonalt nivå. 

Nærmere 10.000 innbyggere i Drammen kommune har deltatt i undersøkelsen og svart på spørsmålene som ble stilt. Det er analyseselskapet Verian som har gjennomført undersøkelsen for Drammen kommune. 

Frivillighetsundersøkelsen

Det er også gjennomført en undersøkelse blant frivillige lag og foreninger. En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i 2022, og det er rundt 170 organisasjoner som har besvart undersøkelsen.