Renseanlegg for kloakk og avløp

Kommunale avløpsrenseanlegg samler avløpsvann fra både husholdninger og virksomheter.

Inne på anlegget blir næringsstoffer, bakterier og en del andre miljøbelastende stoffer renset ut. Vannet blir kontrollert både når det kommer inn og før det går ut igjen, slik at man kan vurdere hvor mye av de forskjellige stoffene som blir fjernet i renseprosessen (rensegraden). 

Hva kan ikke renses i avløpsrenseanlegg? 

Det er ikke alle stoffer som lett kan renses ut av avløpsvannet. En del stoffer kommer inn på renseanlegget som partikler eller knyttet til partikler. Disse stoffene kan på en enkel måte filtreres ut, eller synker til bunnen (sedimenterer) i store bassenger. Men noen stoffer er så små og lette at de ikke like enkelt kan fjernes på denne måten. Et eksempel på dette er mikroplast fra for eksempel hud- og hårpleieprodukter, klesvask og poleringsprodukter som havner i avløpet. 

Noen stoffer er oppløst i vannet, det vil si at de ikke kan filtreres bort eller sedimenteres på en enkel måte. Flere næringsstoffer er på en slik oppløst form. For å fjerne disse stoffene må det ofte tilsettes kjemikalier til vannet slik at det dannes partikler og faste stoffer, som deretter kan fjernes ved sedimentering eller filtrering. Dette kalles utfelling. Noen stoffer, som for eksempel nitrogen, er vanskelig å fjerne på denne måten og fjernes i stor grad ikke av dagens renseanlegg rundt Drammensfjorden. 

Helst skulle jo alle avløpsrenseanleggene kunnet rense alle stoffer, men dette kan altså være vanskelig. Selv om man kjenner til mulige metoder, kan det bli så dyrt at det ikke er mulig å gjennomføre.   

Nye metoder og anlegg kommer! 

Det er imidlertid stadig forbedringer i renseprosessene, og mye kan gjøres med samdrift. Derfor planlegges det et stort, regionalt avløpsrenseanlegg i Drammen, for både Drammen, Lier og deler av Asker. Her skal rensegraden økes, slik at vannkvaliteten blir bedre, og det skal blant annet installeres et eget rensetrinn for å fjerne nitrogen fra avløpsvannet.  

For å kontrollere hvilken reell påvirkning utslippene fra avløp har på fjorden, gjennomføres det undersøkelser også i elvene og fjorden. Disse kalles resipientundersøkelser, og Lier og Drammen kommuner samarbeider om oppgaven, i noen sammenhenger med flere andre kommuner.  

Du kan lese mer om driften til vann og avløpsetatene i kommunene her:  

Andre nettsteder: