Nei, ikke alle!
Det er mange gode matfisker i Drammensfjorden. Blant annet ørret, flyndrefisk og makrell er fisk som det er attraktivt å fiske etter.
Dessverre er det slik at innholdet av miljøgiftene tinnorganiske forbindelser i skrubbe (flyndrefisk) og ørret har bidratt til at Mattilsynet har gått ut med advarsler mot å spise fiskekjøtt fra disse fiskene i Drammensfjorden. Mer informasjon om dette kan du finne på Mattilsynets råd og advarsler mot fisk og skalldyr fra forurensede havner, fjorder og innsjøer.
Disse fiskene lever hele eller deler av livet sitt i Drammensfjorden og spiser plantemateriale, insekter, små dyr og fisk som lever på bunnen, og får slik i seg miljøgiftene.
Makrell er bare innom Drammensfjorden en kort periode, og lever ikke i fjorden over en lengre periode. De er dermed ikke like utsatt for miljøgiftene i sjøbunnen, og det er ikke advarsler mot å spise makrell fisket i Drammensfjorden.
Prosjektet Ren Drammensfjord gjennomfører undersøkelser for å kartlegge innholdet av forurensninger i dyrene som lever i fjorden (biota). Flyndrefisken skrubbe, sjøørret og krabbe er blant dyrene som er analysert for miljøgifter.
Da tas det prøver av for eksempel muskelvev (fiskefileten) og/eller lever for å se om dyrene inneholder ulike miljøgifter. Prøvene tas i utgangspunktet for å undersøke om dyrene som lever i fjorden blir påvirket av miljøgiftene på sjøbunnen. I tillegg gir resultatene oss en indikasjon på om det er fare for at vi mennesker også kan få i oss disse miljøgiftene ved å spise fisken.
Dessverre er det funnet flere typer forurensninger og miljøgifter i dyrene. Vi finner både tinnorganiske forbindelser (som TBT), PCB og kvikksølv i både fisk og krabber.
Målet er at nivået av miljøgiftene i sjøbunnen skal bli så lavt at vi ikke kan finne igjen miljøgiftene i fiskene, og at de igjen trygt kan spises. Heldigvis ser det ut til at tilstanden forbedres, men det tar tid. Det gjennomføres nye undersøkelser hvert femte til sjette år, og vi følger med på hvordan det går.