Tar du utfordringen?
De fleste av oss har følt oss ensomme i kortere eller lengre perioder. Det gjør vondt. Her kan du lese historien om hvordan 192 trappetrinn og kreative naboer ble en mulig vei til nye vennskap - og kanskje mindre ensomhet.
Sist endret:
Det begynte med at ekteparet Anne Tøvik og Paul Sagberg fikk en god idé. Oppgangen i boligsameiet på Åssiden har nemlig en lang trapp, men det er ikke ofte man støter tilfeldig på en nabo og slår av en prat.
Som nyinnflyttede, ønsket Anne og Paul å bli kjent med naboene og bidra til økt aktivitet. Den lange trappa var noe som knyttet dem alle sammen, og dermed kom ideen om en trappekonkurranse.
Invitasjon ble hengt opp på oppslagstavlen, og et poengsystem gjorde at de kunne kåre en vinner. Premien var en bedre middag hjemme hos arrangørene selv.
Mange av beboerne ble med på konkurransen, og ekteparet endte med å invitere dem alle til premie-middagen. Resultatet ble ikke bare en hyggelig middag, men naboene har blitt bedre kjent og møtes oftere enn før.
I år vil en annen av naboene stille med middagspremien etter fullført trappekonkurranse, så både den fysiske aktiviteten og det sosiale blir ivaretatt også framover.
Video av Anne, Paul og naboene, kan du se under her:
Ikke så mye som skal til
Et enkelt initiativ som det Anne og Paul tok, kan bety stor forskjell for noen. Både fysisk aktivitet, nye relasjoner og triveligere nabolag gir positive helseeffekter.
Vi er alle del av vårt lokalsamfunn. Kanskje har du hatt noen ideer, eller kommet på noe mens du har lest denne teksten. Spørsmålet er: Har du initiativet i deg? Det kan bety mye mer enn du tror.
Det er godt dokumentert at gode relasjoner og meningsfull aktivitet bidrar til både et godt liv og god helse. Samtidig vil de fleste av oss føle oss ensomme i perioder i livet.
Ensomhet påvirker den fysiske kroppen
Å være mye alene kan føre til ensomhet. Men følelsen kan også oppstå selv om vi har venner og relasjoner rundt oss; for eksempel hvis vi ikke føler oss forstått.
Forskning tyder på at opplevd ensomhet øker risiko for dårligere fysisk og mental helse. Ensomhet kan gi følelsesmessige endringer som igjen påvirker helsen.
Er vi ensomme, kan det gjøre at vi er mindre fysisk aktive. Kroppen forfaller raskt når den ikke er i aktivitet. Dette skjer raskere jo eldre vi er, og kan påvirke fysisk funksjonsevne. Ensomhet kan være forbundet med økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer, inflammatoriske sykdommer, Alzheimers sykdom og depresjon.
Hvordan bekjempe følelsen av ensomhet?
Når følelsen av ensomhet har satt seg, kan den være vanskelig å bli kvitt. Kanskje har du både tatt initiativ til avtaler, oppsøkt sosiale arenaer og prøvd ut nye aktiviteter. Men du har følt deg avvist og er like ensom. Terskelen for å ta nye grep kan ha blitt høy.
Du er ikke alene om å ha det på den måten, men heldigvis finnes det hjelp å få: Hjelp til psykisk helse | Drammen kommune
Hva kan jeg gjøre hvis jeg ønsker å hjelpe?
Hvis noen har det slik, kan du som ikke føler deg ensom gjøre en stor forskjell. Du kan bidra ved å være oppmerksom på de du ikke kjenner så godt i nabolaget eller andre sosiale arenaer du er i.
Du kan også melde deg frivillig som besøksvenn i en organisasjon. Kanskje får du selv en ny og meningsfull relasjon?
Vil du bli med på noe nytt og møte nye mennesker?
Hvis du ikke er klar for et eget initiativ, finnes det flere muligheter. Friskus Drammen gir oversikt over aktiviteter, arrangement og frivillige oppdrag.
Følger du lenken til Friskus sitt nettsted, finner du en aktivitetskalender med informasjon om tid og sted for hver aktivitet, påmelding og annen nyttig informasjon. Du vil finne aktiviteter for barn, ungdom, familier og senior – det er noe for alle. Søk og bruk filtrene for å finne det som passer for deg.
Den norske turistforening har mange muligheter for deg som liker å gå tur, men kanskje ikke har noen å gå tur med: Turtilbud på dagtid i DNT Drammen og Omegn - DNT
Lykke til!