Planlegg hvor og hvordan du vil bo
Elbjørg og mannen hennes tok tidlig et valg om at de selv ville velge hvor de skulle bo når de ble eldre. For dem var ikke lenger huset med alle trappene noe forlokkende. Også Ivar og Ingvild gjorde et bevisst valg med tanke på framtida da de kjøpte sitt hus mens de var i 60-årene. Flere burde tenke som dem, råder boligrådgivningen i kommunen.
Sist endret:
Som samfunn står vi over en stor endring i tida som kommer. I mange år har det vært snakk om «eldrebølgen». Nå er den her, og den går ikke over. Det betyr at hver enkelt av oss må ta et større ansvar for hvordan vi vil ha det når vi blir eldre, rett og slett fordi vi ikke kommer til å ha nok folk innenfor helsesektoren til å ta seg av alle oppgavene de hittil har gjort.
For å møte de utfordringene vi står overfor med mange eldre og for få i yrkesaktiv alder, må hver og en av oss være aktive i hvordan vi vil ha det når vi blir eldre. «Noen av de fineste øyeblikkene i livet er planlagt. Hvorfor skulle det plutselig endre seg selv om du har levd en stund?», skriver Helsedirektoratet på planleggelitt.no.
Både Elbjørg, og Ivar og Ingvild har tatt grep og planlagt for framtida. De har gjort det på ulike måter, men alle er forberedt på at endringer i helsa uansett vil komme med alderen.
En tid for alt
Det gamle huset på Nesbru i Asker var for mye jobb og alt for stort for de to etter at alle barna for lengst hadde flyttet ut og etablert sine egne familier. Sammen planla Elbjørg Sætrang Larsen og mannen å bygge et lite hus i skogen, med alt på én flate.
De la fra seg planene om å bygge hus da han ble syk. I stedet begynte de å se på leiligheter. Det ville bli mer lettstelt for en med en litt mer skrøpelig kropp enn det de opprinnelig hadde sett for seg. Men sykdommen tok mer tak og han døde ganske brått etter en alvorlig kreftdiagnose.
Da Eljørg plutselig ble enke, ble det enda tydeligere for henne at hun måtte fortsette å planlegge – selv om det ble alene.
– Jeg har jobbet mange år i hjemmesykepleien og frontet overfor andre at de må tenke på hvordan de vil bo for å få best mulig livskvalitet. Nå har jeg forsøkt å leve etter det rådet selv, forteller Elbjørg.
– Jeg har jobbet mange år i hjemmesykepleien og frontet overfor andre at de må tenke på hvordan de vil bo for å få best mulig livskvalitet. Nå har jeg forsøkt å leve etter det rådet selv, forteller Elbjørg.
Hun forteller at det å flytte ble en lenger prosess enn hun hadde tenkt. Hun trengte mer tid i huset til å bearbeide sorgen og det å være alene. I huset som de hadde flyttet inn i da familien talte fem.
I huset måtte hun også ta seg av utleieleiligheten, snømåking og plenklipping. Det følte hun seg ikke komfortabel med. Med barna ute av redet for lengst og mange venner som hadde flyttet fra stedet, følte hun ikke at hun hadde så mye der å gjøre.
Å etablere seg på nytt
Leiligheten hun flyttet til ligger på Pålsøya park på Åssiden. Den ligger i 1. etasje med en liten hageflekk og er godt skjermet for innsyn. Med flere soverom og to bad, er den også veldig praktisk når barn og barnebarn kommer på besøk og overnatting.
I tillegg er nærhet til elva, butikker, buss og treningssentre viktige årsaker til at Elbjørg valgte å bosette seg akkurat der.
– Det er første gang jeg etablerer meg alene. Vi er jo alle forskjellige, og alle må følge sitt eget tempo. For meg var det viktig å finne meg selv uavhengig av andre. Hva vil jeg nå?
Elbjørg var ikke pensjonist når hun flyttet, men ble det etter hvert. Etter at hun flyttet har hun fått mer tid til å gjøre det hun liker, som å være med familie, venner, lese, håndarbeid og turer.
Leiligheten ligger bare et steinkast unna fine turstier langs elva. Kun få måneder etter en hofteoperasjon er Elbjørg stadig å se langs elvepromenaden eller i marka i nærheten.
– Jeg har aldri gått mer tur enn det jeg gjør nå, både alene og med turvenninner jeg har blitt kjent med. Det bor mange hyggelige folk i leilighetene rundt her, med sosialkomiteer og nabolagstreff.
– Det er et trygt miljø å bo i, der alle tar vare på hverandre, forteller hun, og fortsetter:
– Selv om det var en prosess å flytte, har jeg aldri angret. Jeg er veldig glad for at jeg flyttet til et sted som er mer lettvint. Å slippe snømåking og andre plikter som et stort hus fører med seg, er jeg glad for å slippe!
Et forbilde for andre
Christin Tjømøe Bekkelund, ergoterapeut i kommunen, forteller at hun ofte ser det motsatte av det Elbjørg har gjort.
– Elbjørg har gjort alt for å fortsatt kunne ha god helse, både fysisk og sosialt. Flere burde gjøre som henne for å klare seg best mulig selv, sier Bekkelund.
Det er mange måter å planlegge for egen alderdom på, og det å tilrette eget hus, er også en mulighet. Et godt liv hele livet handler ofte om å fortsette med mye av det du trives med i dag. Det skriver helsedirektoratet på sine sider planleggelitt.no. Boligen som har rommet familieliv og hektisk hverdag, kan kanskje også tilpasses til en god alderdom som kan fylles med det du ønsker.
Ivar og Ingvild, som du kan lese om videre i denne saken, har gjort nettopp det: planlagt for hvordan de vil ha det når de blir eldre.
Å planlegge for alderdom i et hus
Tomta de bor på er ikke så stor, men det dyrkes egne grønnsaker i stort monn. Agurk, salat, squash, poteter, gulrot, solbær og rips. Dessuten gir naturtomta store mengder blåbær. Ivar Flaten og Ingvild Tågvold Flaten flytta inn i huset på Fjell i 2015, det året de fylte 60.
Det var Ivars prestegjerning som gjorde at de flyttet hit. Fra Spikkestad og stort hus – til et litt mindre hus i åskanten på Fjell i Drammen. Her har de god utsikt utover hele byen, og kort vei til Fjell kirke.
– Da vi flytta hit for nesten ti år siden, var det ingen tanke for oss å flytte i leilighet. Vi likte området i nærheten av kirken veldig godt, og syntes dette huset var så fint!
Huset har tre halv-etasjer. Det er tre trappetrinn fra å komme seg fra gangen og badet til hovedetasjen hvor stua og kjøkkenet er. Videre er det fire-fem trapper for å komme seg opp til soverommet og til Ivars arbeidsrom.
– Det er få trappetrinn, og vi holder oss i aktivitet og tar det som trening, forteller Ingvild. Dessuten har vi fått kommunen til å se på det, og det er ikke noe problem med å få satt inn en trappeheis her, hvis det skulle trenges lenger frem i tid, forteller hun.
Frivillig arbeid og skogsturer gir oss god helse
Både Ivar og Ingvild er aktive, og særlig i forbindelse med Austad og Fjell menighet.
– Vi er med i ulike sosiale fellesskap som også holder oss aktive. Vi har litteraturgruppe, vi jobber for ungdommen, vi er med og arrangerer konserter i Fjell kirke og Ingvild er nestleder i menighetsrådet. Å ha en frivillig forpliktelse til noen, ligger det mye trivsel og helse i, forteller Ivar.
De er også glade i skogen, som kun ligger minutter unna dem. Det går buss til byen et par hundre meter bortenfor huset.
– Det er klart at det blir viktigere og viktigere å holde oss i fysisk god form, jo eldre vi blir, men vel så viktig er den mentale helsa, sier de samstemt.
Ta vare på venner og familie
Å ta vare på nettverket sitt, og ikke minst familie og gode venner, ser de på som veldig verdifullt.
– De siste dagene har vi hatt alle fire barnebarna på overnatting her. Vi er veldig opptatt av å ha en god relasjon til barna og barnebarna våre, og alle bor i nærheten. De kan jo også være til hjelp med ting når vi blir eldre, og det vil jo også være sånn at vi kan kjøpe oss tjenester vi trenger. Når kommunen ikke har nok folk å ta av innenfor helsesektoren, må vi forsøke å løse det hjelpebehovet som kommer på andre måter.
Den normale tanken er at livet går sin gang, sier Ivar, selv om han gjennom sin gjerning som prest, også til stadighet opplever at livet kan ta en brå vending. Ivar jobber fremdeles en del som prest, selv om han egentlig er pensjonist. Bare på én måned i sommer hadde han åtte begravelser – noen ventet og noen uventet dødsfall.
– Én av oss to kommer jo til å bli alene. Det blir et annet liv. Hvis det blir meg, kan jeg kanskje flytte inn til dattera mi, sier Ivar og ler.
Å planlegge er viktig for livskvaliteten
Ergoterapeutene i kommunen, Christin Tjømøe Bekkelund og Vilja Johanna Ruotanen, ønsker at flere planlegger for egen alderdom. Kommunen har boligrådgivning og kan komme med gode tips og råd.
– Ved å være i forkant velger man selv hvordan man bor og hvordan man vil ha det, i stedet for at noen andre må ta valget for deg. Hvis du havner i en situasjon der du ikke kan ta de valgene selv, kan jo det være vondt, sier Tjømøe Bekkelund.
Ergoterapeutene har allerede vært hos Ivar og Ingvild og oppfordrer flere til å ta kontakt med dem for en samtale.
– Alt for få har tenkt gjennom hvordan de vil ha det i den boligen de bor i, hvis de får nedsatt funksjon. Det er først når vi brekker et bein at vi oppdager at det er vanskelig å gå i trapper. Alle eldre opplever et funksjonsfall en eller annen gang. Vær litt i forkant og tenk hva som skjer den dagen, råder ergoterapeutene.
- Kontaktinformasjon til ergoterapitjenesten i Drammen kommune finner du her
- Les også saken Valg av riktig bolig kan være viktig for helsa di for å få råd om hvem tilbudet om boligrådgivning er til for.