Hvordan unngå å brekke bein på glattisen?
"Jeg skulle bare...". Vinteren er høysesong for benbrudd og mange brudd skyldes at folk er uforsiktig og “skulle bare” hente posten i tøfler – for eksempel. Hva kan du selv gjøre for å unngå å brekke noe? Og hvis uhellet først er ute, når bør du mistenke brudd og oppsøke lege?
Sist endret:
Den snørike vinteren har trukket folk til langrennssporene, alpinbakkene og akebakkene. Der er det en risiko for benbrudd og andre skader, men denne vinteren har den største risikoen vært å forflytte seg til fots utendørs på speilglatte veier.
Vanlige bruddskader
Den vanligste skaden er at folk brekker håndleddet når man er uheldig og faller.
Grunnen er at de fleste tar seg imot med utstrakt hånd. Hofter og ankler er også utsatt hvis man faller og slår seg, spesielt gjelder dette eldre med dårligere benkvalitet. Det kan være vanskelig å belaste foten ved brudd. Ved hoftebrudd er det ofte helt umulig å reise seg eller stå på grunn av svært sterke smerter, så man må som regel bli fraktet til sykehus på båre via ambulanse.
Hvordan unngå brudd?
Det viktigste man kan gjøre selv for å forebygge brudd er å unngå fall! Og da gjelder det rett og slett å være forberedt.
Legens tips for å unngå fall:
- Bruk brodder under skoene eller piggsko når det er glatt om vinteren!
- Ta på deg gode sko, og ta dem ordentlig på uansett, selv om du "skal bare" ut med søpla eller hente posten. Det er mange som har brukket lårhalsen i tøflene på vei til postkassa!
- Er du dårlig til beins, bruk staver eller gåstol når det er ekstra glatt.
- Ser du dårlig, bruk briller/linser. Dårlig syn kan føre til dårlig balanse og det blir større risiko for å falle.
- Er du svimmel, vurder om det kan skyldes medisiner du bruker og ta dette eventuelt opp med fastlegen din.
- Tren styrke og sørg for å få i deg nok vitamin D.
Tegn på brudd
Tegn på at noe er brukket er:
- akutte sterke smerter og deretter påfølgende hevelse over smertestedet
- feilstilling av knokler og ledd
- misfarging og nedsatt bevegelse
- sterke smerter ved bevegelse av leddet
Det kan være vanskelig å skille et brudd fra en forstuvning. Når det er mistanke om brudd, vil legen bestille røntgenbilde for å avkrefte eller bekrefte et brudd.
Korsbåndskader
Nå som det er vinter og mange kjører alpint, er det også flere korsbåndskader enn ellers. Folk har en tendens til å vente litt for lenge med å ta kontakt med lege ved disse skadene.
Hvis du har en akutt hevelse over kneleddet, smerter og nedsatt bevegelse i leddet, kan det være tegn på en korsbåndskade.
Hvis du legger på is vil det lindre noe av smertene i starten. Om det ikke har gitt seg i løpet av et par dager, bør du oppsøke lege for videre undersøkelser.
Behandling av brudd
Hvis du mistenker at noe er brukket, er det lurt å legge på noe kaldt og holde benet hevet - hvis det er benet det gjelder.
Det å legge noe kaldt på, kombinert med å holde benet hevet, forebygger hevelse og gir god smertelindring.
Du kan se an en dag og vurdere igjen om det er noe bedring eller om det er lurt å oppsøke lege.
Hvis det er feilstilling av ledd og knokler, knokler stikker ut gjennom huden, eller man hører en knitrende lyd når man beveger leddet, må man oppsøke lege med engang. Disse type brudd trenger ortopedisk behandling.
Gips er som regel tilstrekkelig behandling og gir veldig god smertelindring.
Tren styrke
Styrketrening er viktigere og viktigere etter hvert som årene går. Ved å trene styrke bremser man tap av muskelmasse, benmasse, styrke og balanse.
Styrketrening reduserer også risikoen for å utvikle benskjørhet, så hvis man først er så uheldig og faller, er sjansene mindre for at man brekker noe hvis man har trent styrke.
Har du nok vitamin D?
Å ha nok vitamin D er viktig for bentetthet og for at brudd skal gro. Voksne er anbefalt å få i seg 10mcg vitamin D daglig.
Sollys gjør at kroppen selv lager vitamin D, men vi som bor i nord får ofte lite sollys.
Mange vil ha behov for ekstra tilskudd om vinteren. Ved å ta en blodprøve kan du undersøke om du får i deg nok.
Du kan lese mer om vitamin D her: Slik får du nok vitamin D - NHI.no
Vær aktiv
Vinteren byr på mange muligheter for aktivitet og trening. Drammen byr på mange flotte ferdigoppkjørte ski- og labbeløyper. Finnemarka, Sande og Konnerud har fine løyper, for å nevne noen.
Barne- og nybegynnervennlig slalåmbakker finner du både i Haukås og i Aron. Det er også gode muligheter for å gå på skøyter på mange islagte baner rundt omkring i kommunen.
Ha det gøy og pass på deg selv! Vær aktiv ut ifra ditt nivå for å unngå skader!