Syn og hørsel

Trenger du råd og hjelp til svikende syn eller hørsel?

Få hjelp av en synskontakt

Er du svaksynt eller har redusert synsfelt? Påvirker det hvordan du klarer daglige gjøremål, eller din evne til å lese? Skader i hjernen for eksempel etter hjerneslag eller hodeskade kan også påvirke synet. Synskontakten i kommunen kan hjelpe deg.

Ut ifra ditt behov og kartlegging av synskontakt kan du motta synsrehabilitering og trening, eller få tilrettelegging med synshjelpemidler som gjør hverdagen med dårlig syn enklere. Synskontakt hjelper deg å søke aktuelle synshjelpemidler. Oppfølging av synskontakt er gratis.

Du kan få dekket synshjelpemidler fra NAV dersom din visus er 0,3 eller dårligere. Visus er et mål for synsstyrke og synsskarphet, og beskriver øyets evne til å skjelne fine detaljer og ulike former fra hverandre i de objektene som observeres.

Henvender du deg for første gang? Eller har synet ditt endret seg?

Da ønsker vi oppdaterte synsopplysninger fra fastlege, optiker eller øyelege. Oppfølging hos optiker må du betale selv, men oppfølging av synskontakt er gratis. Synskontakten vil kunne samarbeide med optiker ved behov.

Råd og veiledning for deg med nedsatt syn

Rådgivningskontoret for syn er et tilbud opprettet av Norges Blindeforbund, og har som formål å bistå personer med synsproblemer skal få best mulig oversikt over hva som finnes av tilbud, offentlige tjenester og rettigheter. De tilbyr informasjon, råd, veiledning, kurs og aktiviteter, møteplasser, støtte til pårørende med mer.

Få hjelp av en hørselskontakt

Har du dårlig hørsel? Er det vanskelig å høre ringeklokken, lyden fra TV eller brannvarsleren? Er det vanskelig å henge med i en samtale med andre?Hørselskontakten i kommunen kan hjelpe deg.

Hørselskontakten vurderer ditt behov sammen med deg og kan bistå med informasjon, søknader og opplæring i hørselshjelpemidler. Hørselskontakten gir også veiledning og støtte til pårørende og helsepersonell, og kan gi råd om tilrettelegging av det fysiske miljøet.

Hørselskontakten tildeler ikke høreapparater og selger ikke høreapparatbatterier, men de kan gi informasjon om hvor du kan henvende deg. Oppfølging av hørselskontakt er gratis.

Hørselshjelpemidler

Har du varig redusert hørsel kan du få dekket hørselshjelpemidler av NAV Hjelpemiddelsentral. Hørselskontakten er bindeleddet mellom deg og NAV Hjelpemiddelsentral. Eksempler på hjelpemidler er lytteutstyr til TV, varsling av dørklokke, røykvarsler, samtaleforsterkere og enkle fjernkontroller. Dersom du ønsker å søke på hørselshjelpemidler og du ikke bruker høreapparat kreves det som oftest en uttalelse fra en øre-nese-hals (ØNH) spesialist.

Likepersonsarbeid

Ideen bak likepersonsarbeid er at den som har skoen, vet hvor den trykker. Likepersonen kan hjelpe deg med enkle ting rundt høreapparater, gi råd og veilede og være en god samtalepartner. Likepersonsarbeidet er et supplement til det offentlige tilbudet.

Andre kontaktpersoner og samarbeidspartnere

Flere audiopedagoger gir veiledning i bruken av hørselstekniske hjelpemidler, mestring og kommunikasjonsstrategier, mestring av arbeids- og hverdagsliv, samt lytte og taletrening. Mange kan ta hjemmebesøk. Kostnadene dekkes av HELFO etter henvisning fra fastlege eller spesialist. 

Audiopedagoger i nærområdet:

Landsforbund lokallag:

Kontaktinformasjon