Tips oss om ulovlig byggearbeid og bruk

Tips oss om ulovlig byggearbeid og bruk

Har du mistanke om ulovlig byggearbeid eller bruk av bygg, kan du melde fra om dette til kommunen.

Vi anbefaler at du snakker med eier først. Eier kan ha fått tillatelse eller byggetiltaket kan være unntatt fra søknadsplikt. God kommunikasjon kan løse mye. Sjekk i saksinnsyn om det er gitt tillatelse til arbeidet. Du kan kontakte byggesaksbehandler i byggesaken hvis du er i tvil. Her kan du sjekke om tiltaket er unntatt søknadsplikt.

Mener du fortsatt at arbeidene er ulovlig, så kan du tipse oss ved å sende inn brev eller epost med følgende informasjon:

  • beskrivelse av det mulig ulovlige tiltaket
  • adresse for tiltaket
  • gjerne gårds- og bruksnummer
  • gjerne bilder
  • eventuelt marker tiltaket på et kart.

epost: kommunepost@drammen.kommune.no. Eller per brev til Drammen kommune, postboks 7500, 3008 Drammen. 

Hva gjør vi med din henvendelse

Etter å ha registrert din henvendelse, vil vi vurdere om arbeidene er søknadspliktig eller ikke. 

Måten saker følges opp på varierer etter alvorlighetsgrad. Vi vil blant annet vurdere å innhente redegjørelse og dokumentasjon fra den ansvarlige, dra på tilsyn/befaring og følge opp saken med pålegg, tvangsmulkt og overtredelsesgebyr.

Du kan selv følge med i din sak, og holde deg orientert om videre saksgang. Dokumentene i saken du har meldt inn finnes i Innsynsløsningen på kommunens hjemmeside.

Ulovligheter som ikke følges opp

At kommunen unnlater oppfølging av ulovlige søknadspliktige tiltak etter kapittel 32 i plan- og bygningsloven innebærer ikke at utførte tiltak er lovlige.

Det er den som eier eiendommen som har ansvaret for at alle tiltak på eiendommen er søkt om og at det er gitt tillatelse og ferdigattest. Tiltak der det unnlates oppfølging skal være lett reversible og med begrenset konsekvens for omgivelsene.

Tiltak der Drammen kommune vil vurdere om det kan unnlates oppfølging:

  • Mindre tiltak som ikke påvirker allmenn sikkerhet, miljø eller helse negativt, f.eks. boder, vinterhager, garasjer, terrasser, verandaer, støttemurer plattinger, terrengtrapp el. l. 
  • Brudd på plan- og bygningsloven som anses å være mindre alvorlige og ellers ivaretas av privatrettslig lovverk, f.eks. mindre tiltak utenfor strandsonen bygget for nær nabogrensen, som mindre støttemurer, levegger eller gjerder. 
  • Frittliggende byggverk og tilbygg som etter byggesaksforskriften er unntatt søknadsplikt, men som er avhengig av dispensasjon pga. nærhet til eiendomsgrense, utenfor byggegrense eller ved overskridelse av bebygd areal. Uttømmende liste over tiltak står i SAK10 § 4-1. Det samme gjelder tiltak som kan unntas søknadsplikt etter pbl. § 20-5 første ledd, bokstav g. 
  • Vesentlig terrengendring på eiendom, dersom terrengendringene ikke medfører økt flomfare eller økt fare for ras (fare for liv og helse). 
  • Andre mindre tiltak som er søknadspliktige, men som er lett å tilbakeføre og/eller ikke medfører vesentlig ulempe. Eksempel på slike tiltak er ulovlig skilting, ventilasjonsanlegg på tak, fasadeendring, nye stikkledninger for vann- og avløp mv. 
  • Tiltak på kommunal grunn som kan følges opp av kommunen som grunneier (Drammen eiendom) eller med hjemmel i særlovgivningen. Det understrekes at dette er saker hvor det kan vurderes å unnlate oppfølging. Vurdering gjøres konkret i det enkelte tilfelle.

Drammen kommunes strategi for tilsyn og ulovlighetsoppfølging (PDF)

Bygger naboen uten at du har mottatt nabovarsel?

Det er regler om hvem som skal varsles og når: