Regntønne til fordrøyning og oppsamling av takvann

Bilde av regntønne hvor regnvann fra takrenne føres ned i regntønna. Står plassert på hjørnet av et hus eller garasje.

En regntønne er et enkelt tiltak for å fordrøye taknedløp og samle opp regnvann som alternativ vannkilde til formål som ikke krever drikkevannskvalitet (f.eks. vanning av hage). En regntønne kan i tillegg være et fint estetisk element i arealet rundt bygningen. En regntønne er kun egnet for mindre bygninger som har utvendige taknedløp. Det finnes andre mer avanserte kommersielle løsninger som typisk består av en større tank (noen ganger nedgravd) med en pumpe. Disse er mer komplekse  systemer som krever profesjonell utførelse.

Tiltakets nytteverdi

Effekt overvann

  • beskjeden til middels effekt

Effekten er avhengig av tønnas volum i forhold til takarealet som dreneres til og hvor mye av vannet brukes til vanning og andre formål. Ofte er effekten forholdsvis beskjeden, men kan bli betydelig når det foreligger et større vannbehov og tønna gir tilstrekkelig magasineringskapasitet. 

Økologisk verdi

  • beskjeden verdi

En regntønne er et teknisk element som ikke har en direkte økologisk verdi.  Oppsamling av regnvann kan imidlertid føre til en indirekte effekt ved å muliggjøre en mer intensiv vegetasjon i områder som er utsatt for tørke (f.eks. rabatt langs veier eller parkeringsplasser).

Sosial verdi

  • middels til stor verdi

Regnvannsoppsamling bidrar til bevisstgjøring om at vann er en verdifull ressurs og om vannets kretsløp. En regntønne kan i tillegg bidra til barnelek og sosiale  hageaktiviteter.

Kostnad

Etablering

  •  beskjeden kostnad

En regntønne er et typisk lavkost tiltak. Material kan kjøpes for en forholdvis rimelig penger på en byggevareforretning.

Vedlikehold

  • beskjeden kostnad

Bortsett fra en regelmessig rengjøring krever en regntønne ikke noe spesielt vedlikehold og holder vanligvis i mange år.

Hva er det viktig å ta hensyn til?

  • Tilkobling av en regntønne til et taknedløp medfører en god del små risikoer og anbefales kun å gjøre på egenhånd ved små bygninger (f.eks. garasje, sykkelskur).For bolighus, andre større bygg og særlig for bygg med innvendig taknedløp anbefales det å søke profesjonell hjelp.
  • Tønna bør tømmes om høsten før frosten kommer. 
  • Det må sikres at det ikke bygges opp en ispropp i taknedløpet slik at den fungerer tilfredsstillende også gjennom en frostperiode.. Regntønne bør tømmes om høsten.
  • Det er viktig at et det etableres et kontrollert overløp som bør ha minst samme kapasitet enn taknedløpet som skal ledes til regntønne (f.eks. et rør i samme dimensjon).
  • Overløp fra regnbedet må kunne ledes mot en trygg vei: eksisterende overvannsnett, regnbed, bekk, skog eller uteareal som ikke er kritisk i forhold til flom.
  • Tønna bør tømmes og vaskes med jevne mellomrom for å unngå akkumulering av bunnslam som kan starte å råtne og produsere dårlig lukt.

Utfordringer og risiko

Hva er typiske feil i prosjektering?

  • Det glemmes å etablere et overløp eller den ledes til et uheldig sted (f.eks. mot grunnmur eller naboens 
    garasjeinnkjøring).
  • Det etableres horisontale rørstrek eller andre uheldige elementer i tilløp eller overløp slik at det bygges opp 
    ispropp og gjentetting om vinteren.

Hva er de største risikomomenter i forhold til eget bygg eller nabotomt?

  • Risiko at overløpet ledes feil vei som kan føre til fuktskader på eget bygg eller nabobygg som igjen kan føre til 
    erstatningskrav.
  • Risiko at et dårlig etablert taknedløp går tett pga. ising eller har for lite kapasitet for å ta unna styrtregn.

Hvor kan jeg få hjelp?

  • Godkjent rørleggerbedrift til korrekt etablering av rørkoblinger mot offentlig overvannsnett.
  • Selskaper som tilbyr rådgivingstjenester innenfor VA når det foreligger usikkerhet angående flomveier eller avstand til større bygninger.

Praktiske tips til etablering

Installasjon av en regntønne består i hovedsak av tre hovedelementer: selve tønna, tilkobling til taknedløpet og overløpet. Tønna settes vanligvis opp på flatt terreng i umiddelbar nærhet til taknedløpet.

Tilkobling til taknedløp

En enkel måte å tilkoble en regntønne til et utvendig taknedløp er å montere et såkalt fellbart utkast. Når vannet skal ledes til tønnen senkes utkastet ned i horisontal stilling. Når det ikke ønskes å lede vann til tønnen (f.eks. i vinterhalvåret) settes utkastet opp slik at vann ledes videre nedover takrøret. Det er viktig å ta hensyn at utledning av vann ikke stoppes når tønna er fylt opp. Dette betyr at det må etableres et overløp på selve tønna som leder overskuddsvann videre i en trygg retning.

Som alternativ til fellbare utkast finnes det såkalte vannføringssplitter med integrert filter. Filteret fjerner løv og andre partikler som vaskes ned fra takflate som forbedre vannkvalitet og redusere behov for tømming og vask. Det anbefales å velge et produkt som ikke innsnevre selve taknedløpet slik at overskuddsvannet føres uten motstand videre til overvannshåndtering. Ved å koble tønna med en slange til vannføringssplitterten etablerer man en integrert overløpsløsning, dvs. vannet ledes videre ned takrøret når tønna er full. 

Etablering av et overløp

Med mindre det velges en integrert overløpsløsning i form av en vannføringssplitter bør det etableres et overløp på selve tønna for å lede vannet en trygg vei når tønnen har blitt fullt opp. Overløpet bør ha minst den samme rørdimensjon enn taknedløpet og den føres vanligvis til samme sted som taknedløpet går.

Uttak av oppsamlet vann

Den enkleste løsningen er å etablere en kran i nedre delen av selve tønna. Alternativt kan det settes inn en neddykket pumpe som kobles til en hageslange, vannspreder eller dryppvanning. Det finnes småpumper som er rimelig og pålitelig. Dersom det ønskes å forsyne en dryppvanning er det viktig at det settes inn et mikrofilter etter pumpe for å forhindre at dryppslangen går tett.

Vedlikehold

En regntønne bør tømmes og vaskes med jevnt mellomrom for å forhindre akkumulering av bunnslam. Vaskeintervaller er avhengig av mengde organisk material som legges på takflate og om det foreligger en integrert filter i tilkoblingen. Med filter holder det å vaske tønna en til to ganger per sesong. I slutten av sesongen bør tønna frakobles, tømmes og tildekkes før frostperioden starter. Tappekranen bør åpnes. Dette reduserer risiko for at tønna blir skadet gjennom frostsprengning.

Filterløsninger i tilløpet bør sjekkes og eventuell rengjøres med jevnt mellomrom iht. produktets bruksmanual.