Et pukkmagasin er et nedgravd fordrøyingsmagasin som etableres med pukk eller andre masser som har et stort porevolum. Dette gir en betydelig fleksibilitet ioverflateutforming der det blant annen kan etableres parkeringsplasser, gangveier eller blomsterrabatter som ikke tåler stående vann. Det finnes også tallrike kombinasjonsmuligheter av pukkmagasin og regnbed.
Effekten er avhengig av pukkmagasinets areal, volum og infiltrasjonskapasitet av de stedlige løsmassene. Ved gode infiltrasjonsforhold kan mesteparten av avrenningen fra tette flater håndteres lokalt. Ved dårlige infiltrasjonsforhold gir et regnbed en god effekt på åpen fordrøyning og reduksjon av toppvannføring i avløpsnettet.
Den økologiske verdien er avhengig av utformingen av overflaten. Trafikkarealer har generelt en lav økologisk verdi, selv om de etableres med grønne overflater. Den økologisk verdien kan imidlertid økes når det plantes trær eller vegetasjon som har naturlig forekomst i nærområde.
Den sosiale verdien er avhengig av bruksformålet. En grillplass kan være et verdifullt sosialt møtepunkt, mens en parkeringsplass har ingen sosial verdi.
Etablering av et pukkmagasin krever noe mer profesjonell hjelp enn et enkelt regnbed, men behøver ikke nødvendigvis å være et veldig kostbart tiltak. Kostander er avhengig av ønsket bruk og utforming av overflatene.
Kostnader til vedlikehold avhenger av overflatebruk. Løvfall og organisk material bør fjernes før de vaskes ned i skjelettjordet. Innløpssonen (innløpsgrøft eller kum med sandfang), må rengjøres på årlig basis.
Et pukkmagasin er en enkel form for nedgravd førdrøying. Tiltaket består av en grop som fylles opp med fyllmasser med stort porevolum og god strukturell stabilitet (f.eks. lettklinker, grus eller stein blandet med jord). Slik kan overflaten brukes til flere formål som f.eks. gangveier, parkeringsplasser, men også til planting av trær. Overvannet tilføres via en innløpssone (f.eks. infiltrasjonsgrøft eller en permeabel kum med rist og sandfang) eller selve overflaten (f.eks. gjennom permeabelt dekk). Det bør etableres en filterstruktur (filterlag eller filterduk) mellom fyllmassene, stedlige løsmasser og overflaten. Når det foreligger dårlig infiltrasjonsforhold, bør det etableres en drensledning i bunn.
Arealbehovet er avhengig av dybden til fordrøyningsvolumet, fyllmassens porevolum og stedlige infiltrasjonsforhold. Arealbehovet er noe større enn for regnbed, siden deler av fordrøyningsvolumet er opptatt av fyllmassene. Som tommelfingerregel kan man ta utgangspunkt i 2-3 m2 skjelettjord per 10 m2 avrenningsareal med tette flater.
Det er viktig at det forhindres at fyllmassens porevolum fylles opp med slam over tid. Dette betyr at filterstrukturen mellom innløpssone og fyllmassene må rengjøres minst en gang i året. Også løv og annen form for partikulært materiale som akkumuleres på overflate av selve pukkbedet bør fjernes med jevne mellomrom.
Innløpssonen kan etableres som et regnbed eller infiltrasjonsgrøft. Da er det viktig å etablere en form for struktur (filterlag, filterduk) som forhindrer at støv og andre partikler transporteres videre inn i selve pukkmagasinet. Et pukkmagasin kan godt kombineres med permeable dekkbelegg.