Innledning

Denne veilederen gir innspill til private grunneiere om forskjellige lokale overvannstiltak som kan gjennomføres for å redusere fare for overvannskader i området der man bor. Målet er å holde igjen mest mulig av takvann og avrenning fra  garasjeplasser og andre tette flater på tomta. Dette vil avlaste offentlige overvannsledninger, bekker og elver i tillegg til  å redusere risiko for flom og flomskader i områdene som ligger lengre nedstrøms.

I flere områder er det offentlige  avløpsnettet i ferd med å nå sin kapasitetsgrense og det må regnes med innføring av et gebyr for påslipp av takvann og  annen overflateavrenning i nærstående fremtid. En reduksjon og fordrøyning av overvannsmengder bidrar dermed  også til å redusere fremtidig kostander som er tilknyttet kommunale avgifter.

Veilederen fokuserer på lokale  overvannstiltak som kan gi en merverdi for det lokale økosystem eller bidra til en mer sirkulær ressurshåndtering. 

Figur som viser aktuelle lokale overvannstiltak, som fordrøyning, infiltrering, filtrering, lagring for gjenbruk, naturbasert rensing, fordamping.
Illustrasjon fra University of Arkansas Community Design Center

Tips til bruk av veilederen

Veilederen deles inn i tre overordnede tiltakskategorier ut av kompleksitet og forventede investeringskostnader:

  • Enkle tiltak som kan gjøres på egenhånd og som passer inn i en beskjeden budsjettramme.
  • Mindre komplekse tiltak som kan utføres på egenhånd med noe profesjonell assistanse. Kostander av disse tiltakene er avhengig av egeninnsatsen og behøver ikke nødvendigvis å være veldig stor, særlig hvis man er  innstilt å gjøre en god del av jobben selv.
  • Komplekse tiltak som krever profesjonell gjennomføring og som krever en tilsvarende stor budsjettramme.

Før man begynner å lese gjennom tiltakene, anbefaler vi å foreta en enkelt kartlegging av forholdene man har på tomta sin. Dette kan gi en pekepinn på hvilke av tiltakene som det kan være aktuelle å velge.

Kartlegging av forholdene starter med at man skal skaffe seg et bilde av de følgende fem punktene:

  • Disponibelt uteareal: hvor mye plass har man tilgjengelig for å etablere et overvannstiltak?
  • Terrengforhold: er arealet flatt, kupert eller i en skråning?
  • Grunnforhold: er det kort vei ned til grunnfjell eller har tomta områder med bart fjell?
  • Infiltrasjonsforhold: hvordan dreneres vannet ved nedbør? Blir det stående vann på gressplenen ved kraftig regn?
  • Avrenningsforhold: hvor renner vannet fra tak, garasjeplass og andre tette overflater i dag? Hender det at takrennene flommer over ved kraftig regn?

Når man har fått oversikt over tomten sin kan man gå videre til tiltaksvalg. Til dette finnes en veileder på den påfølgende side for å finne frem tiltak som kan være aktuelle innenfor rammene man, har i forhold til investeringskapital og muligheter for egeninnsats.

Tiltak og begrensende faktorer

Tabell som viser ulike tiltak og begrensende faktorer ved overvann.
Tabell fra Multiconsult.