Regn og snø sørger for vann i drikkevannskildene. Dette kaller vi råvann. Råvannet ledes gjennom et vannbehandlingsanlegg hvor organisk materiale* fjernes og vannet desinfiseres og pH-justeres. Ferdig drikkevann distribueres på ledningsnettet og samles i høydebasseng som skal sikre riktig trykk videre ut på ledningsnettet og frem til abonnenten. Gjennom vannmålere får vi kontroll på hvor mye drikkevann som forbrukes.
Brukt drikkevann blir avløpsvann når det skylles ned i vasken eller toalettet. Avløpsvannet pumpes eller transporteres med selvfall til renseanleggene hvor det renses for organisk stoff* og næringsstoffer. I denne prosessen filtreres også noen miljøgifter bort. Renset avløpsvann slippes ut i Drammensfjorden og i Drammenselva, mens det organiske stoffet og næringsstoffene blir til slam som gjenbrukes som jordforbedringsmiddel i jordbruket, eller til energiproduksjon i form av biogass.
Regn og snø blir også overvann og smeltevann når det treffer hustak og bakken. Noen steder transporteres overvannet i egne rør til nærmeste bekk eller elv. Noen steder infiltreres overvannet i grunnen og fyller på grunnvannsmagasinene som mater elver, bekker og sjøer. Andre steder går det i samme ledning som avløpsvannet. Det kaller vi avløp felles. Når det regner mye slik at avløpsnettet blir fullt, kommer ikke avløpsvannet frem til renseanlegget. Da går det i overløp, og slippes urenset ut i nærmeste bekk eller elv. Overløpene er ledningsnettets sikkerhetsventil, og utslipp kan også skje hvis søppel har tettet igjen en avløpsledning eller en pumpestasjon.
Vannet i elver, bekker og fjord fordamper og blir igjen til regn og snø som på ny fyller drikkevannskildene. Slik er vannforsyningen og avløpshåndteringen en viktig del av vannets kretsløp.
*Organisk materiale brukes om blant annet humuspartiklene vi finner naturlig i vannet, mens organisk stoff brukes om partikler som oppstår i avløpsvannet, se definisjonslisten.