Grafisk fremstilling av lyspære.

Skalering og evaluering

I fase 3 fortsetter arbeidet med å bygge innovasjonskapasitet. Kommunen har i tillegg nå gjort seg erfaringer med mer systematisk innovasjonsarbeid og vil kunne vurdere om vi er på riktig vei eller om det er behov for større eller mindre justeringer. Nye løsninger er igangsatt, og det er etablert et system for forankring og skalering av nyttige løsninger.

Mål for denne fasen:

  • Ansatte og ledere har nødvendig kompetanse på innovasjon.
  • Drammen kommune driver et systematisk innovasjonsarbeid der behovs- og medarbeiderdrevet innovasjon er helt avgjørende og et sentralt virkemiddel.
  • Innovasjonsarbeidet gir merkbar samfunnseffekt.

Evaluering og justering av strategien er gjennomført

For å sikre at innovasjonsarbeidet er på riktig vei, er det nødvendig å evaluere og justere strategien.

Viktige spørsmål vil være:

  • Ser kommunen gevinster av innovasjonsarbeidet?
  • Bygger vi gradvis opp innovasjonskapasitet?
  • Vektlegger kommunen de riktige ferdighetene, strukturene og prosessene?
  • Er vi kommet godt i gang med å bygge en innovasjonskultur?

Satsingsområder for innovasjon er tydelig definert og gir merkbar samfunnseffekt

I denne fasen er det etablert ferdigheter, strukturer og prosesser som styrker innovasjonsarbeidet og bygger kapasitet. I tillegg er det økt forståelse for videre retning på arbeidet. Det betyr at forutsetningene for å velge mer omfattende og strategiske innovasjonsløp er til stede – samtidig som betingelsene for hverdagsinnovasjon i tjenestene er styrket.

Innovasjonsløp er skalert opp til full bruk

De innovasjonsløpene som ble igangsatt tidlig i innovasjonsarbeidet, er skalert opp og gir resultater.

Kommunen jobber nå systematisk med innovasjon og kontinuerlig med å forbedre arbeidet. Nye ideer fra ansatte fanges opp og kvalitetssikres, før de eventuelt blir formelt integrert i organisasjonen og utvidet til et passende omfang.

Nye spesifikke innovasjonsløp er utarbeidet og aktivert

Innovasjon og utvikling har blitt en større del av hverdagen til ledere og ansatte. Nye spesifikke innovasjonsløp blir definert og aktivert fortløpende. Større innovasjonsløp vurderes og besluttes i forbindelse med handlings- og økonomiplanarbeidet.

Innovasjonsløp som ikke gir verdi, er avsluttet

Innovasjonsarbeid er en usikker prosess – selv om økt innovasjonskapasitet sikrer at vi i større grad lykkes med å dekke behov på en ny og bærekraftig måte. Drammen kommune har et begrenset økonomisk handlingsrom og må være kritiske til hvordan ressurser benyttes i organisasjonen. Innovasjonsløp som enten krever for mye ressurser eller ikke gir ønsket verdi, blir avsluttet fortløpende.

Bevisst opptrapping for større innovasjon er gjennomført

I begynnelsen vil innovasjonsarbeidet sannsynligvis bestå av små trinnvise endringer og forbedringer innenfor ulike sektorer. Drammen kommune har, i tillegg til skrittvise forbedringer, behov for større og mer gjennomgripende løsninger og endringer (radikal innovasjon). Med økt innovasjonskapasitet er det nå lagt til rette for innovasjonsløp med større samfunnseffekt.