Det er enkelte kjennetegn ved organisasjoner som lykkes med fornying og innovasjon. Disse kjennetegnene beskrives mer detaljert i et kunnskapsgrunnlag og skal i stadig større grad prege arbeidshverdagen i Drammen kommune i årene fremover.
Omstilling og endringsprosesser krever et godt forarbeid, en hensiktsmessig organisering og bred deltakelse. Det er behov for et felles utgangspunkt som både definerer utfordringsbildet og mulighetsrommet – og som sikrer forankring innad i organisasjonen og ut mot samarbeidsinstanser.
God forankring handler om felles forståelse av behov, prioriteringer, involvering, oppgaver og eierskap til prosessen.
Mål for denne fasen:
Strategien er i første omgang et administrativt styringsdokument som setter innovasjon på dagsorden, etablerer et felles utgangspunkt og som gradvis skal bidra til å bygge nødvendig innovasjonskapasitet. Strategien skaper mer kraft og systematikk i arbeidet med å frigjøre ressurser og finne nye bærekraftige løsninger på komplekse problemer.
Å få i gang et systematisk innovasjonsarbeid i en større etablert driftsorganisasjon som Drammen kommune er utfordrende. En måte å komme i gang og sikre fremdrift er å skille ut egne enheter, miljø eller lag med ansvar for å følge opp strategien og drive frem arbeidet i organisasjonen.
Drammen kommune vil etablere et eget innovasjonslag. Dette laget skal ikke drive selve innovasjonsarbeidet, ettersom det skjer i tjenestene, men sikre fremdrift i samsvar med strategien, ha spisskompetanse på området og legge til rette for gradvis økt innovasjonskapasitet sammen med ledere og medarbeidere.
Hvordan dette laget skal være sammensatt, organisert og bidra til å drive frem dette utviklingsarbeidet skal avklares i første fase.
Innovasjon er et begrep som i liten grad benyttes i den kommunale hverdagen. Strategien definerer sentrale begrep på dette satsningsområdet. I det videre arbeidet blir det viktig at ansatte og ledere får et eierforhold til og felles forståelse for innovasjon. I fase 1 er målet at vi som kommune har påbegynt dette arbeidet.
Systematisk innovasjon krever arenaer der ledere, medarbeidere, prosjektledere, innbyggere og andre samfunnsaktører kan møtes for å koordinere og bygge den innovasjonskapasiteten som trengs for å utvikle samfunnet og demokratiet i ønsket retning. Innovasjonsstrategien vil i første omgang ta utgangspunkt i nåværende rammebetingelser, strukturer og arenaer for dette arbeidet.
Mange samfunnsutfordringer krever samarbeid mellom sektorer og fagområder. Derfor er det viktig å styrke samarbeidet mellom offentlig sektor, kompetansemiljøer, forskningsmiljøer, næringsliv, frivillig sektor og innbyggere. Innovasjon og fornyelse bør skje gjennom samskapende prosesser som omsetter kompetanse og ressurser til handlinger med stor samfunnseffekt.
Drammen kommune har en betydelig selskapsportefølje og arbeider aktivt med eierstyring. Selskapsporteføljen inkluderes som strategiske samarbeidspartnere.
Organisasjonen må ha riktig og tilstrekkelig kompetanse for å lykkes med innovasjon og omstilling. For å oppnå vellykket omstilling og stimulere til innovasjon må ledere og ansatte kunne utfordre etablerte sannheter, verdier og praksiser som er forankret i kultur, identitet og profesjoner. Vi må erstatte unødvendige oppgaver og tanker med noe som gir oss samlet styrke og verdi.
Plan for innovasjonskompetanse handler om fremtidens arbeidsplass og tilhørende arbeidsoppgaver – med økt bruk av teknologi, mer effektive arbeidsprosesser og nye samarbeidskonstellasjoner. Planen vil ha som mål å omgjøre mulighetsrommet for innovasjon til ønsket kompetanse, praksis og kultur.
Innovasjonsstrategien vil først og fremst fokusere på å ta strukturelle grep som skal styrke innovasjonskapasiteten i organisasjonen. Parallelt med dette vil kommunen sette i gang mer spesifikke innovasjonsløp der det er mulig å høste «lavthengende» innovasjonsgevinster. Hva som er de mest aktuelle prosessene, blir avklart og iverksatt i første fase.
Vi gjør oppmerksom på at pdf-versjonen ikke er universelt utformet. Html-sidene er universelt utformet.