Her finner du en oppsummering av medvirkningsverkstedet om Tangenkaia som ble arrangert 29. august 2024.
«Hva er unikt og bra med Tangenkaia i dag?»
Deltakere scannet en QR-kode for få tilgang til en felles digital “brain-storm-tavle” hvor de kunne svare på en rekke spørsmål og komme med egne utsagn. Målet med oppgaven var å sikre en bred oversikt over opplevelsen av stedets identitet, kvaliteter og potensiale for framtiden.
De mest gjennomgående temaene i svarene er stedets åpne og luftige karakter, dets nærhet til vannet (elv og sjø), og den sterke forbindelsen til industrihistorie og maritim virksomhet.
Utvalgte sitater: “Grafittiveggen!”, “Nærhet til elva!”, “Industrihistorie!”, “Uslepen diamant med stort potensial”, “Funky engelsk fontene!”, “Det ekte, det røffe”, “Sjøfartshistorien / Åpning mot fjorden / Ut mot verden”.
Svarene fremhever Skur 4, Tollboden, og elvepromenaden som sentrale steder, med fokus på den historiske betydningen og det industrielle preget. Utsikten mot fjorden, spesielt ved solnedgang, vandre og sykle langs kaia.Det legges vekt på å bevare både historiske elementer og stedets unike særpreg.
Utvalgte sitater: “Utsikten ut i fjorden”, “Ta vare på det rare”, “Skur 4 og sykkelstien”, “Vandre elvelangs”, “Tollboden”, “Kaikanten foran Skur4 i solnedgang”, “Elvepromenaden”, “Krana og historiemarkørene”.
Det som er mest nevnt er tilgang til vannet nevnes mest, inkludert både elv og sjø, samt en uavbrutt havnepromenade. Det understrekes også viktigheten av grønne områder, sosiale treffpunkt, og møteplasser, sammen med behovet for å bevare områdets identitet og historiske preget.
Utvalgte sitater: “Tilgang og luft mot elven. Grønne områder. Steder å besøke og tilbringe tid”, “Tilgang til elven, og respekt for lavhusbebyggelsen som har preget identiteten til området”, “Uavbrutt havnepromenade”, “Kunne gå forbi og kunne se på vannet og graffiti veggen”, “Blå-grønne tverrforbindelser”, “Sosiale treffpunkt”, “Grønne lunger, som er vakkert utformet og som inviterer til opphold ”, “Offentlig tilgang til sjøen”.
Svarene fokuserer på frisk luft, nærhet til sjø og elv, samt historiske elementer som Skur 4, graffitiveggen, og gamle bygg. Det er et område med kreativitet, mangfold, og potensial for utvikling til en flott ny bydel. Sjøfartshistorien og en balansert blanding av nytt og gammelt bidrar til stedets unike karakter.
Utvalgte sitater: “Gründersjel, engasjement, kreativitet, ikke altfor strigla, mangfold”, “Elva, lys og luft! Og mange rare bygg”, “Historisk sus og fantastisk beliggenhet”, “Kreativitet, mye potensiale for å kunne blande nytt og gammeltikke altfor strigla, mangfold”, “Elven, Skur 4, grafittiveggen, de historiske byggene og krana”, “Sjøfartshistorien”, “Kreativitet, mye potensiale for å kunne blande nytt og gammelt”.
Nærheten til vannet nevnes mest, men også størrelsen og åpenheten til stedet. Sekundært er historien til stedet også nevnt gjentagende.
Utvalgte sitater: “Fortelling om en svunnen tid…”, “De lange linjene, kaikanten og skurene”, “Det litt røffe preget, kaia, Skur 4, grafittiveggen”, “Nærheten til vannet, ikke langt fra tog/sentrum”, “Det store rommet. Åpent.”, “Historien, det industrielle, beliggenheten”, “Nærhet til elven”.
«Fyll byggene på Tangenkaia med innhold!»
Gruppene diskuterte rundt en plansje av området og ark med hjelpespørsmål og bilder for å utvikle forslag til hva eksisterende bygg kan fylles med. Målet med oppgaven var å utforske potensialet i eksisterende bygg, hvordan det kan skje og hvem som kan bidra.
Det ble foreslått funksjoner til de eksisterende byggene på Tangenkaia, og det ble foreslått følgende:
«Hvordan bygge på Tangenkaia?»
Gruppen hadde en samtale rundt en modell av Tangenkaia for å diskutere foreslått byform og bebyggelse, to konsulenter (arkitekt og landskapsarkitekt) fasiliterte diskusjonen og tok notater. Målet med oppgaven var å sikre innspill på foreslått byform og forståelsen av kritisk masse bygg og innbyggere for å få til fellesfunksjoner, uteområder og infrastruktur mm.
Innspill om dagens utfordringer gjaldt følgende stikkord:
Støy, motorveibrua, trafikk, rotete, tetthet, kø, Holmenbrua. (rekkefølge etter hvor hyppig de er nevnt)
Innspill om dagens kvaliteter gjaldt følgende stikkord:
Variasjon, industrielt, historie, Tollboden, bryggekant, åpen bydel, utsikten, mindre skala, spennende arkitektur, langstrakt, langs elva, kule signalbygg. (rekkefølge etter hvor hyppig de er nevnt)
Innspill om hva som bør unngås i videre utvikling av stedet gjaldt følgende stikkord:
Overregulering, gentrifisering, for strigla, rotete, for høye bygg, bare pensjonister. (rekkefølge etter hvor hyppig de er nevnt)
Oppfordringer til videre utvikling av stedet gjaldt følgende stikkord:
Gjestehavn, åpne opp, industrielt, motorveipark, kanalen, variasjon, park, møtesteder, færre bygninger, bilfritt, aktivitet, tilgang til vannet, støyskjerm, spisesteder, kobling til byen, lekeplass, små smug, grønn oase, næring, kule signalbygg, mange målgrupper, broer, bevaring, sosialt, småbåter, mindre skala, blå-grønne forbindelser, offentlige rom, nye jernbanespor, båter, servering, havn, renovasjon, for de unge, sykkel, hygge, liv i første etasje, gatekjøkken, sentrum. (rekkefølge etter hvor hyppig de er nevnt)
«Å bo, jobbe og besøke Tangenkaia»
Gruppene skapte fortellinger om livet på fremtidens Tangenkaia, de bygget videre på hverandres historier. Målet med oppgaven var å få innspill til nabolagskvaliteter som er viktig i hverdagen på Tangenkaia og hvordan disse kan bidra til å gi hver kai egen identitet.