Drammen havn flytter sin havnevirksomhet fra Tangenkaia til Holmen. Dermed frigjøres havnearealene på Tangenkaia til byutvikling. Pågående planarbeid «Områderegulering for strekningen Gyldenløve brygge–Tjømøkrankaia (Tangenkaia)» skal legge rammer for transformasjon og utvikling av området.
En områdereguleringsplan har som hensikt å gi overordnete rammer og føringer for arealbruken i et større område. Områdereguleringsplaner utarbeides av kommunen eventuelt i samarbeid med private utbyggere. Områdeplaner stiller som regel krav til videre detaljreguleringer av delområder hvor arealbruken skal utredes og vurderes nærmere. For planer som har krav om konsekvensutredning er det også krav til utarbeidelse av planprogram. Et planprogram skal redegjøre for formålet med planarbeidet, opplegg for medvirkning og behovet for utredninger.
Hensikten med områdeplanen er å legge til rette for en gradvis utvikling og transformasjon av Tangenkaia fra et havneområde, til en bydel med et mangfold av destinasjoner og nabolag som er tett koblet på Strømsø og Drammen. Området skal utvikles med attraktive bo- og nærmiljøer med funksjoner som bidrar til å komplettere byens tilbud av kultur- og næringsarealer. Transformasjonen skal bidra til å videreutvikle nettverket av offentlige rom og blågrønne strukturer på Strømsø og ivareta stedets identitet og historie i kombinasjon med fremtidsrettet og innovativ byutvikling. I planarbeidet skal områdemodning, forstått som å stimulere frem positiv aktivitet og utvikling på stedet parallelt med den fysiske planleggingsprosessen, bidra til å skape engasjement, aktivitet og liv i området.
Planområdet er på ca. 100 dekar og strekker seg helt fra Gyldenløve brygge i nordvest til Tjømøkrankaia i øst.
Området har siden 2015 vært avsatt til transformasjonsområde i kommuneplanens arealdel for Drammen kommune. Kommuneplanens arealdel stiller plankrav til utviklingen og områdeplanen utarbeides av kommunen i samarbeid med Tangenkaia Eiendom AS. Dette er et felleseid selskap mellom Eidra AS og Bane NOR Eiendom AS som eier flere eiendommer innenfor planområdet. Tangenkaia Eiendom har gjennomført parallelle oppdrag på vegne av grunneierne, for å utforske et bredt spekter av muligheter for utvikling av området, med hensikt å se hvordan området kan utvikles over tid, med ulik bruk og i ulike former over hele transformasjonsperioden. Materialet fra parallelloppdraget viser innledende ideer og konsepter for å belyse utviklingsmulighetene for området. Bidragene fra parallelloppdraget danner utgangspunktet for planprogrammet og utviklingen av planalternativet.
Planarbeidet er nå i utarbeidelsesfasen hvor utredninger, plandokumenter og illustrasjoner mm. utarbeides. Det forventes at planforslaget legges frem til politisk førstegangsbehandling i løpet av våren 2025. Planforslaget blir deretter lagt ut til høring og offentlig ettersyn.
I tillegg til de formelle høringsrundene som kreves i plan- og bygningsloven legges det opp til en åpen, transparent og inkluderende medvirkningsprosess som både skal sørge for at lokale behov ivaretas og at de lokale ressursene som finnes tas med i selve transformasjonsprosessen og utviklingen av Tangenkaia som sted. Det blir derfor tilrettelagt for at den formelle medvirkningsprosessen koblet til planarbeidet oppleves som inkluderende og reell med en større variasjon enn det som er vanlig i medvirkningsmetoder og -aktiviteter.
Det første medvirkningsverkstedet i utarbeidelsesfasen ble avholdt på Skur 1 den 29. august 2024. Målet med verkstedet var å innhente innspill om områdets stedsidentitet og karakter ved hjelp av ulike gruppeoppgaver.
Som en fortsettelse av medvirkningsverksted 1 skal det avholdes et medvirkningsverksted 2, hvor fokuset vil være på byrommene, parkene og kaia.
Her kan du lese mer om hva som skjer på Tangenkaia: