Yoel (24) manglet jobb, så fikk han den rette hjelpen
Yoel Hagos (24) hadde mange utfordringer i livet, og slet blant annet med å få en fast jobb å trives i. Etter at han ble én av flere unge deltakere i Gnist-prosjektet til NAV Drammen, har livet endret seg i positiv retning. Nå har han fast jobb og et «himmelsk» sted å bo.
Sist endret:
24-åringen fra Drammen hadde hetta på genseren godt trukket over hodet og armene i kors under de første samtalene med Gnist.
– På den tida var det litt sånn «jeg driter i om du tar det på alvor, men om du bare kan skjønne hva jeg prøver å si». Jeg er 24 år og har gått gjennom mye dritt. Jeg har lyst på et fredelig sted, en ny start og et stabilt liv, sier Yoel Hagos (24).
Da problemene hopet seg opp, snakket 24-åringen med noen i uteteamet i Drammen kommune. De ansatte i uteteamet oppsøker ungdommer der de er, for eksempel i skolegården eller på fritidsklubben, og hjelper ungdom som ønsker det.
– Vi pleier å si at vi kan hjelpe ungdom med alt, og hvis vi ikke kan det, så vet vi hvem som kan, sier Elisabeth Nordby Andersen, som jobber i uteteamet.
Uteteamet er også en del av ungdomstorget, som holder til på Strømsø. Der jobber det folk fra ulike tjenester og virksomheter, deriblant NAV.
– Derfor er vi heldige å ha en snarvei inn til NAV, hvis ungdommer tar kontakt med oss om jobb eller økonomi.
På den måten kom Yoel i kontakt med NAV, og fikk etter hvert plass hos Gnist.
Ble forstått
I Gnist møtte 24-åringen to ansatte i NAV Drammen, Sølvi Samuelsen Myhre og Per Christian Orby. NAV Drammen er kommunalt og jobber med å gi økonomisk sosialhjelp til innbyggere i kommunen.
Sammen med elleve andre ungdommer fikk Yoel tett oppfølging. Ikke minst opplevde han å bli møtt på en riktig måte. Etter en stund hadde ikke Yoel lenger behov for hette på hodet.
– De forstår hva som foregår og finner løsninger, skryter 24-åringen av de to NAV-ansatte.
En ny start
Da dette intervjuet gjøres, sitter Yoel i jobbuniformen på bakrommet hos Rema 1000 i Mjøndalen. Først hadde han praksisplass. Siden 1. mars har han hatt fast jobb i butikken.
Butikksjef Ablayhan Bastas forteller at det kun er fordeler med å samarbeide med NAV om å tilby jobb til arbeidssøkere. NAV betaler lønna i praksisperioden, det er ikke bindende videre og man får mulighet til å bli godt kjent.
– Hvorfor valgte du å ansette Yoel videre?
– Jeg kunne se på han at han ville det. Han strakk seg det lille ekstra, ville lære og stilte masse spørsmål.
Trøblete vei
Selv om Yoel nå smiler og er fornøyd med ny jobb, har det kostet å komme dit han er i dag. 24-åringen har fagbrev i lager og logistikk, men slet med å finne en jobb å bli værende i.
Samtidig hadde den unge drammenseren gjeld å betale ned. På et tidspunkt før han fikk plass hos Gnist, hadde han ikke noe sted å bo. Yoel bodde da i en nødbolig gjennom NAV.
Gjennom Gnist i NAV Drammen har han fått hjelp til å ordne opp i økonomien og finne en passende jobb. Yoel fant til slutt en egen løsning på bosituasjonen. Nå bor han sammen med en god kompis og stortrives med det.
– Det er himmelsk.
Sølvi Samuelsen Myhre og Per Christian Orby i NAV Drammen er glade for å se hvordan det går med Yoel nå. I Gnist følger de opp deltakerne også etter at de har kommet ut i jobb.
– Vi slipper ikke taket. Man er mest sårbar når man starter i et nytt arbeidsforhold. Lyder, lukter og alle inntrykk du tar inn de første ukene er kjempekrevende, og man blir veldig sliten, forklarer Sølvi.
Sølvi Samuelsen Myhre, NAV DrammenVi prøver å si at «det er du som må ville dette». Det å snu holdninger og rutiner tar noen måneder.
Hele mennesket
Målgruppen Gnist-prosjektet skal hjelpe, er unge mellom 18 og 30 år som mottar økonomisk sosialhjelp og som sliter med å få jobb. Tall fra NAV viser at 40 % av ungdom på 18 år som mottar sosialhjelp, gjør det også når de fyller 25 år. Det er for å møte denne utfordringen at NAV Drammen har satt i gang Gnist.
De unge som har fått plass hos Gnist, har helt forskjellige utgangspunkter og livserfaringer. Noen har bachelorgrad eller annen utdannelse, mens andre knapt nok har gått på ungdomsskole.
Sølvi Samuelsen Myhre og Per Christian Orby jobber med å se hele mennesket og situasjonen den enkelte står i. Tre dager i uka har deltakerne mulighet til å møte Sølvi og Per Christian på knutepunkt Strømsø.
– Da spiser vi lunsj sammen. Det er det mye læring i, smiler Sølvi.
Noen av deltakerne har utfordringer med sosiale sammenkomster, og derfor følges noen kun opp individuelt.
I tillegg til å hjelpe de unge med å finne jobb, bruker Sølvi og Per Christian også mye tid på økonomiske problemer. Gnist har en egen gjeldsrådgiver som kan veilede ungdommene.
– Det er flere som har gjeld, og som kanskje ikke har betalt strømregning eller legeregning. Det tar mye plass i livet å ha økonomiske problemer, og vi får ryddet i det.
Besøker arbeidsgivere for å få en god match
Sølvi og Per Christian bruker nok mest tid på å endre vaner hos de unge menneskene. De ringer rundt til deltakerne på morgenen for å sørge for at alle møter opp til avtaler.
– Vi prøver å si at «det er du som må ville dette». Det å snu holdninger og rutiner tar noen måneder.
De to ansatte i NAV bruker også mye tid ute i arbeidsmarkedet, der de oppsøker mulige arbeidsgivere.
– Vi bruker mye tid på å finne den gode matchen og opplever at arbeidslivet er positive til samarbeid.
Det er arbeidsplikt i Gnist, på samme måte som med annen sosialhjelp man mottar fra NAV. Sølvi og Per Christian hjelper de unge menneskene med å få mer arbeidserfaring, men de veileder også til å søke studier, dersom noen ønsker det.
– Det er mange muligheter til å øke kompetansen sin. Vi snakker også mye om uformell kompetanse, og at erfaring fra én bransje kan være overførbart til en annen.
Yoel Hagos, deltaker i Gnist-prosjektetJeg har skjønt at hvis jeg klarer å utfordre meg selv, så blir jeg fornøyd. Da lærer jeg mer om meg selv.
Arbeidstrening hos BUA
Gjennom samarbeid med Drammen kommune og innbyggertorg, har Gnist blant annet blitt involvert i BUA Mjøndalen. Det er en utstyrsbase hvor innbyggere kan låne et bredt utvalg av friluftsutstyr, for eksempel langrennsski, skøyter, tursekker, fiskestenger og redningsvester.
Deltakerne i Gnist hjalp til å gjøre BUA klar for åpning, med alt det innebar av å montere hyller og organisere utstyret. De som ønsket, deltok også da BUA ble åpnet av ordføreren i desember i fjor.
Deltakerne skal også følge opp utlån og vedlikehold av utstyret. På den måten får deltakerne verdifull arbeidserfaring å ta med seg videre.
Liker å jobbe med kollegaene
Tilbake på Rema 1000 i Mjøndalen er Yoel fornøyd med hvilken retning livet har tatt. Selv om han trives i jobben har han nå, ser han ikke bort ifra å søke nye jobber etter hvert.
– Jeg har skjønt at hvis jeg klarer å utfordre meg selv, så blir jeg fornøyd. Da lærer jeg mer om meg selv.
Jobben som butikkansatt på Rema 1000 kom han fort inn i, og han har med seg mye erfaring fra jobbene han har hatt tidligere innen lager og logistikk.
– Jeg bare liker at jeg har noen kollegaer jeg kan jobbe med. Jeg har et veldig greit team, som jeg kan snakke med.