Tips til en bærekraftig jul
Jula er høytid for kos og hygge, men også forbruk. Det trenger det ikke være. Her er noen gode tips til deg som ikke ønsker at julefeiringen skal gå ut over natur eller klima.
Sist endret:
Julegavene
Visste du at mange kunne tenke seg å få en brukt julegave? Å gi brukte gaver kan oppleves vanskelig dersom man er usikker på om mottakeren vil sette pris på det. Derfor er det viktig at vi snakker sammen om dette. Hvis du ønsker å få noe brukt, må du passe på å si det!
Brukte gaver er ikke den eneste måten å gjøre julehandelen litt mer bærekraftig. Her er flere gavetips:
- Gi en opplevelse! For eksempel billetter til teater eller konsert, gavekort på kino eller overnatting på en DNT-hytte. Det mest klimavennlige er å gi en opplevelse i lokalmiljøet.
- Gi en tjeneste! Er du rå på symaskin? Eller kan du fikse en stol? Kanskje kan du slipe kjøkkenknivene til tante Kari? Gi et «gavekort» på en reparasjon som du utfører. Eller tilby deg å betale for en skredder eller møbelsnekker.
- Gi kvalitetstid! Er det noen du skulle ønske du fikk tilbragt mer tid sammen med? Planlegg en morsom dag sammen eller meld dere på et kurs begge vil sette pris på.
- Gi spiselige gaver eller gaver som brukes opp! Velduftende såper, god olivenolje, favorittgodteriet eller god kaffe. Ved å gi en forbruksvare i god kvalitet kan du bidra til en følelse av luksus i hverdagen, uten at det trenger å gå utover klimaet.
- Hvis du skal kjøpe en fysisk gave kan du tenke gjennom denne sjekklisten:
- Er det mulig å få tak i produktet brukt?
- Er jeg sikker på at mottakeren har nytte av/glede av produktet?
- Er produktet av god kvalitet?
- Er produktet lokalt produsert?
- Vil produktet være mulig å reparere hvis det går i stykker?
Julepynten
Tall fra SSB viser at vi importerte julepynt for over 320 millioner kroner i fjor, hvorav nesten 80 millioner av dette var juletrebelysning.
Produksjon og transport av alt dette bidrar til store klimagassutslipp. Her kommer noen tips til hvordan du kan skaffe deg julepynt på en mer klimavennlig måte:
- Bruk det du har. Den grønneste pynten er den du allerede har.
- Bytt med venner og familie. Ved å bytte med andre kan du friske opp din egen samling uten at det går ut over klimaet. For å gjøre det ekstra koselig kan du invitere til en byttekveld med noe godt å spise og drikke.
- Kjøp brukt eller oppsøk byttemarkeder. Tips: Frem til julaften har knutepunkt Strømsø en byttestasjon for julepynt.
- Lag selv av materialer du allerede har. Avkapp fra juletreet, kongler funnet i naturen, rest-tekstiler fra et syprosjekt kan alle brukes til å lage ny pynt.
Festantrekket
Advents- og juletiden byr på festlige og sosiale aktiviteter hvor finstasen skal på, og mange av oss liker å ha noe nytt til julesesongen.
Klesindustrien er en av de største kildene til klimautslipp på verdensbasis. Det beste festantrekket er derfor det du allerede har. Hvis du liker følelsen av et nytt antrekk har vi noen tips til hvordan dette kan gjøres på en mer klimavennlig måte:
- Finn nye måter å style et gammelt antrekk på. Sjekk ut denne guiden fra KlimaOslo.
- Arranger byttekveld med familie eller venner. Dette kan gjøres ekstra hyggelig om du inviterer til byttekveld inklusiv god mat og drikke.
- Du kan også undersøke om det er noen som arrangerer byttearrangementer for festklær nær deg.
- Kjøp brukt. I bruktbutikker kan man finne både billige og unike klær. Sjekk ut Sirkulære Viken-kartet for en oversikt over bruktbutikker i Drammen.
Maten i julen
Noe av det beste ved julefeiringen er å samles rundt et skikkelig godt festmåltid. Men mange sitter nok igjen med mye rester av julematen. Unngå matsvinn med disse tipsene:
- Planlegg maten godt. Følg porsjonsberegninger og planlegg slik at ferske ingredienser brukes opp.
- Planlegg restemiddager. Ribbe gjør seg godt som taco-kjøtt, og pinnekjøtt kan bli til en god lapskaus. Rester av risgrøt eller riskrem kan blandes inn i vaffelrøre. Her kan man være kreativ!
Syns du det blir mye fet mat i jula? Eller er du nysgjerrig på om vegetarmat kan gi julestemning? Hva med å prøve deg på en vegetaroppskrift i romjula?
Nøttestek er et vegetarisk alternativ til festmåltidet. Sammen med en god julekrydret saus og klassisk tilbehør som kålrabistappe, tyttebærsyltetøy, rosenkål og poteter gir denne retten definitivt julestemning! Du finner mange gode oppskrifter på nøttestek nettet.
Gaveinnpakning
Glanset gavepapir inneholder leire og kan derfor ikke resirkuleres. Heldigvis finnes det flere alternativer til å pakke inn gavene på.
- Pakk gaven inn i gjenbrukstekstiler. Har du et gammelt silkeskjerf? Eller stoffrester fra et syprosjekt? Bruk tekstilene til å pakke inn gavene. Helt supert er det at stoffbitene kan brukes igjen og igjen. Tips: Bojagi er en koreansk tradisjon hvor gaver pakkes inn i silkestoff med ulike dekorative teknikker. Det finnes mange gode innføringsvideoer på nettet.
- Sy eller brett gaveposer. Disse kan mottakeren bruke videre.
- Bruk gråpapir som kan resirkuleres istedenfor glanset gavepapir.
- Sløyfer og gavebånd kan tas vare på for å brukes igjen neste år.
Avfallet
Har dere orden på avfallet som oppstår under julefeiringen?
- Sjekk ut sortere.no sin guide for tips om sortering av avfallet.
- Utnevn en resirkuleringsansvarlig som organiserer sorteringen av søppelet på julaften. Dette kan være en morsom oppgave barna!