- Jeg lærer mye om folk. Det er kult.
Det er ikke enkelt å få seg sommer jobb når man er under 18 år. Iver Hasle-Immerstein er en av mange ungdommer som har fått sommerjobb gjennom Drammen kommune, og er kjempeglad for akkurat det.
Sist endret:
I kommunestyremøtet 14. og 15. juni bestemte politikerne at 600 000 kroner skulle gå til sommerjobb for ungdom. Sammen med midler fra blant andre Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) resulterer dette i omlag 170 sommerjobber til drammensungdom.
Da Drammen kommune informerte om sommerjobb-tilbudet på kommunens Facebook-side, var responsen enorm. Både antallet likes, kommentarer og delinger tydet på at dette var noe mange likte. Drammen kommune mottok omtrent 350 søknader fra ungdom, og 320 var på informasjonsmøtet 26. juni.
Nå har rundt 170 ungdommer fått jobb, og allerede mandag 3. juni var omtrent halvparten av dem på sin første arbeidsdag. Sommerjobbene er fordelt på to treukers-perioder med sammenhengende jobb i uke 27, 28, 29 og 30, 31, 32.
Fra tidligere samarbeid har kommunen hatt arbeidsplasser på ulike sykehjem, der ungdom har jobbet som trivselskontakter.
- Da vi fikk utvidet budsjett så vi raskt at vi ikke ville klare å rekruttere nok arbeidsplasser per antall ungdom. Dermed måtte det jobbes iherdig internt og vi måtte jobbe på for å nå næringslivet i Drammen for å skaffe arbeidsplasser, forteller Mette Barth Andersen, rådgiver i barnevernet og ansvarlig for sommerjobb-prosjektet i kommunen.
Og velvilligheten har vært stor. I disse dager er ungdom i jobb på sykehjem, i barnehager, på Rema 1000, Kiwi, på kirkegård, Drammensbiblioteket, Rush, Svelvik produkter, Danvik folkehøgskole, Wirtgen AS og Burger King – for å nevne noe.
I tillegg har kommunen sørget for at 45 ungdom på Strømsø fått jobb med midler fra områdesatsingen på Strømsø 2030. Der har det også åpnet seg muligheter for at enda flere ungdommer kan få jobb i løpet av sommeren.
Midt i blinken
Iver Hasle-Immerstein (14) er en av fire ungdommer som har fått jobb på Rush trampolinepark denne sommeren. Det passer ham perfekt. Det var faktisk det som sto øverst på ønskelisten da han så hvor de kunne få jobb.
- Jeg ble så glad da jeg fikk jobb her. Det var førstevalget, sier Iver Hasle-Immerstein.
Han har selv vært mye i trampolineparken gjennom oppveksten, og innrømmer at det er en fordel når han nå er hoppevakt. Han passer på barna, aktiverer dem og sørger for at sikkerheten blir ivaretatt.
- Det er gøy å være et forbilde for de yngre som er her, sier Iver.
Smilet er sjelden langt unna. Det er en fornøyd tenåring som er takknemlig for muligheten han har fått.
- Det er veldig lærerikt å jobbe her. Jeg omgås og må forholde meg til mange ulike typer mennesker. Så jeg lærer mye om folk. Det er kult, sier 14-åringen fra Åssiden.
Han er glad for at han tok turen på kommunens informasjonsmøte om sommerjobb slik at han nå har noe helt konkret å gjøre tre uker. Jobben gi ham også muligheten til å utvikle seg og tjene egne penger. Han er glad for å kunne gjøre faren stolt over å ha skaffet seg en sommerjobb helt på egenhånd.
- Det er en veldig fin jobb og kollegene er kjempehyggelige, sier Iver Hasle-Immerstein før han spretter via et par trampoliner bort til resten av kollegene.
Stine Lønn Myhre, daglig leder ved Rush trampolinepark, er strålende fornøyd med ungdommene de har på sommerjobb. Hun roser engasjementet deres, hvordan de har gått inn i jobben og hvordan de er med på å spre glede og positivitet til de ansatte og gjestene som kommer.
Konkret plan
- Det er veldig mange takknemlige ungdommer, sier Elin H. Juterud, som er en av to fagrådgiver i Institusjonstjenester somatikk i Drammen kommune. Hun er den som har hatt ansvaret for organiseringen av sommerjobb i Institusjonstjenester somatikk.
Hun opplever at ungdommene er glade for kunne jobbe, for å få jobberfaring og for å tjene egne penger.
- Og de eldre synes det er skikkelig stas å ha ungdommene rundt seg, tilføyer hun.
Det var en spent gjeng som hadde sin første arbeidsdag på Fjell bo- og servicesenter mandag. 12 ungdommer i alderen 13-18 år måtte først på et informasjonsmøte.
- Det har vi for at de skal være litt forberedt på hva de har i vente. Vi gikk blant annet gjennom hva våre forventinger er til dem, hva det vil si å være gammel og bo på sykehjem, og hva ungdommens forventinger er til disse ukene, forteller Elin H. Juterud.
Hun mener at oppskriften på en god arbeidsperiode for ungdommene, er at de har en konkret plan for hva de skal gjøre.
- Vi setter opp en oversikt med hva de skal gjøre. Det er alt fra å hjelpe til med frokost, gå turer, spille ball, musikk eller spille spill, forteller Juterud og tilføyer:
- Noen sykehjem har også sansehage, hønsehage og drivhus der ungdommene kan være sammen med beboerne.
Juterud roser tiltaket og forteller om ungdom som har vært hos dem i sommerjobb som har tatt helsefagutdanning, og nå er tilbake i praksis i Drammen kommune.
Bingo og brødskiver
Tre av de unge som utgjør første pulje på Fjell bo- og servicesenter var i gang med sin fjerde arbeidsdag da vi traff dem. De skulle egentlig bare vært to.
- Jeg gikk feil første dagen og skulle egentlig vært på Hamborgstrøm. Men jeg ble bare værende her, forteller Faisal Ahmed (19).
Han forteller at han synes det er beroligende og fint å være sammen med de eldre.
- Jeg hadde valget mellom å jobbe i butikk, på lager eller på sjukehjem. Og valgte sjukehjem. Her kan jeg jobbe, smile og ha det bra, sier Faisal.
Han jobber sammen med Husna Faqiri (15) og Leon Kadrijaj (16). De tre ungdommene holder de eldre med selskap, smører brødskiver til dem, finne drikke og hjelpe dem med bingobrettet når det er bingo.
- Jeg bor i nærheten her og har en søster som har jobbet her tidligere. Og jeg kunne godt tenke meg å jobbe her neste år også, sier Husna.
- Dette er min første ordentlige jobb utenom arbeidsuka. Da jobba jeg i butikk. Det var mye slit, så jeg tenkte at sjukehjem høres rolig ut, forteller Leon, som sier at han liker seg på Fjell bo- og servicesenter.
Ungdommene jobber fra klokka 09.00-14.00 hver ukedag i tre uker.
I Svelvik jobber Ramesh Ahmad (17) som gartner på kirkegårdene i området.
- Jeg jobber som gartner, med gressklipping, maling og fiksing av skilt, forteller Ramesh.
- Det er kjempegøy og de jeg jobber sammen med er hyggelige. Jeg får velge litt hva jeg vil gjøre ut fra hva jeg synes er gøy.
Glad og stolt ordfører
- Jeg er stolt og glad for at nesten 170 ungdommer har fått sommerjobb gjennom Drammen kommune. Det er viktig at de får jobberfaring for videre deltakelse i arbeidslivet, og sommerjobb er ofte det første møtet, sier ordfører Monica Myrvold Berg, og fortsetter:
- Våre ungdommer har så mye å bidra med på ulike områder. Dette er en vinn-vinn-situasjon for så mange, eksempelvis på sykehjem og i barnehage, samtidig som ungdommen får erfaring de kan sette på CV-en.
Ordføreren roser innsatsen som har blitt lagt ned for at så mange ungdommer har fått jobb på så kort tid.
- Positiviteten og velviljen både internt i kommunen og ikke minst i næringslivet i Drammen har gjort at vi har fått til dette, sier Myrvold Berg.