Slik blir du bedre forberedt på en krise
Om vann og strøm plutselig blir borte, bør du klare deg selv i minst syv døgn. – Vi oppfordrer alle innbyggere til å ta nødvendige grep for å styrke egenberedskapen, sier beredskapssjef i Drammen kommune Sten Petter Aamodt.
Sist endret:
I dag starter den landsomfattende Egenberedskapsuka som arrangeres av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i samarbeid med kommuner, statsforvaltere og sivilforsvarsdistrikter over hele landet.
I løpet av Egenberedskapsuka vil alle landets husstander motta en brosjyre i posten. Den inneholder viktig informasjon om hva du kan gjøre for å forberede deg på kriser.
- Her kan du se en digital versjon av brosjyren på norsk og en rekke andre språk: Informasjon om egenberedskap på ulike språk
Du er en del av Norges beredskap
Hensikten med rådene er at flest mulig skal være i stand til å dekke de grunnleggende behovene i en krise selv: varme, lys, drikke, mat, legemidler, førstehjelp, hygiene og informasjon. For hvis en stor hendelse eller krise rammer mange, kan ikke alle få hjelp med en gang.
– Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier Sten Petter Aamodt.
Fra tre til syv døgn
Egenberedskapsrådene som presenteres i brosjyren, er oppdatert i år. Tidligere var det tre døgn du ble oppfordret til å klare deg selv, nå er det syv dager.
– Bakgrunnen for at rådene er oppdatert er en forverret sikkerhetspolitisk situasjon i Europa. Andre viktige drivere er klimaendringer som fører til mer ekstremvær, og samfunnets avhengighet av strøm, vann og mobilnett, sier Aamodt.
Møt beredskapssjefen på teateret
29. oktober kl. 14–16 kan du møte beredskapssjefen under innbyggertorgets ukentlige arrangement på teateret. Det blir foredrag og mulighet for å stille spørsmål og få gode råd om egenberedskap.
Du kan også få råd om egenberedskap på alle innbyggertorgene og bibliotek i uke 44.
sikkerhverdag.no
På nettsiden sikkerhverdag.no finner du mye god informasjon om egenberedskap, blant annet eksempler på hva et beredskapslager bør inneholde. Nettsiden inneholder også brosjyrer og informasjonsmateriell om egenberedskap på en rekke ulike språk.