Tilrettelegger for skiglede og friluftsglede side om side

Etter det store snøfallet tidligere denne uka kan kommunens løypekjørere endelig trylle frem flotte løyper. Nytt av året er at du finner kommunens oversikt over blant annet ski- og labbeløyper i et nytt og bedre digitalt kart.

Sist endret:

Drammen kommune, ved avdelingen anlegg, idrett og natur, har de siste årene gjort mye for at alle skal kunne nyte skogen og nærområdene om vinteren. Mange steder er det foretatt dryppsonehogst slik at snøen legger seg lettere i løypene og man unngår at drypp fra trærne blir til is i løypa.

Noen av løypetraseene er også utvidet i bredden slik at det nå er plass til å tilrettelegge for både skiløpere, syklister og gående i samme løype.

Bilde av en løypemaskin og to personer. Den ene sitter i løypemaskinen mens den andre står på utsiden.
TILRETTELEGGER FOR ALLE: Rådgiver skog og friluftsliv Malin Sørensen og fagleder og løypekjører Torbjørn Bogen, ønsker alle velkommen ut i marka i vinter.

Se løypetypene i kartet

Til sammen har kommunen et ca. 280 kilometer langt løypenett. For å gjøre det enkelt å finne en passende løype er det utarbeidet et digitalt kart. Der kan du se om løypene er beregnet på skigåing, labbing (gåing) eller sykling. Kartet inneholder også turmål som serveringshytter og utsiktspunkter.

For alle som er glade i å gå på ski, er kartet nyttig for å finne ut hvor det prepareres for henholdsvis klassisk og skøyting.

– Kartet viser om det normalt prepareres for klassisk eller skøyting, eller begge deler. Når det er lite snø kan imidlertid løypetypen som faktisk blir preparert avvike noe fra kartet fordi løypekjørerne må preparere ut fra hva snømengden tillater, forteller rådgiver skog og friluftsliv Malin Sørensen.

Preppestatusen finner du på skisporet.no

Selve statusen for når løypene er preparert finner du på skisporet.no. Alle kommunens løypeprepareringsmaskiner er utstyrt med GPS, slik at informasjonen på skisporet.no alltid skal være oppdatert med hvor og når det er kjørt løyper.

Det blir også lagt ut informasjon på Facebook-siden Skiløypene i Drammen, med eksempelvis ferske bilder fra skiløypene. Her kan også brukere gi tilbakemeldinger.

Slik kjører vi løypene

Løyperegimet, altså hvilke skiløypetyper som kjøres hvor, er basert på politiske føringer, administrative vurderinger, brukerdialog, kommunens hovedprinsipper for løypekjøring og den totale kapasiteten og ressursbruken.

Noen av prinsippene for løypekjøringen:

  • Vær og føre. Løypekjørerne har erfaring og fagkunnskap til å vurdere vær og føre og planlegging av løypepreparering, for å gi best mulig helhetlig resultat og ressursbruk. I tillegg tilpasses løypekjøringen variasjonen i terreng- og snøforhold.
  • Løyper der det er forventet mange brukere og stor pågang, blir prioritert. Når det er praktisk mulig, prioriteres høyere løypestandard, tidligere oppstart og hyppigere løypekjøring på løyper der det kan forventes mye bruk.
  • Preparering av skileiker, labbeløyper og løyper kjørt med snøscooter blir koordinert med den øvrige løypekjøringen. Snøscooterpreparerte løyper i by- og boligområder og skileiker prepareres når snøforholdene er gode nok og det er tilgjengelige ressurser. Det samme gjelder labbeløypene.

På enkelte steder samarbeider kommunen med lokale lag og foreninger – som Konnerud IL, Berger IL og IF Birkebeineren – om prepareringen av ski- og labbeløyper. Disse preparerer både for eget treningsopplegg og for allmennheten. Det finnes også enkelte labbeløyper/flerbrukstraseer som lages av frivilligheten.