Går veien ut av rusen sammen

Åtte mennesker sitter rundt et kjøkkenbord og spiser lunsj

Man blir sliten av å hele tiden gå på trynet. Det blir jo bare verre og verre for hver gang man mislykkes. Det føles godt å komme seg videre, endelig å få livet tilbake.

Remi Guttormsen

Med en mentor ved sin side går beboerne på Nedre Eik gård veien sammen for å nå et felles mål - en tilværelse uten rus, og med ny styrke og tyngde til å klare livet på egen bein.

Sist endret:

– Etter litt morgenoppgaver, starter vi dagen med en værmelding, sier Remi Guttormsen, som er ansatt mentor på Nedre Eik gård. Hva en mentor er i denne sammenhengen, kommer vi tilbake til.

Altså, det er ikke en vanlig værmelding, slik de fleste av oss tenker på værmelding. Dette er en tilstandsrapport for å sjekke status i topplokket og for å ta tempen på kroppen. 

– Det er for å sjekke ut hva slags vær det er oppi her. Om det er solskinn eller grått og trist, om det er dag eller om det er natt, fortsetter Guttormsen og klapper hånden på hodet.

Er det litt grått en dag, har det vært en natt uten søvn, eller noen som har fysiske smerter, er det viktig å ta en liten ekstra samtale for å finne ut hva som kan gjøre dagen lysere eller hvordan dagen kan tilrettelegges.

Rommet Guttormsen sitter i er en blanding mellom kjøkken, møterom og arbeidsrom. Det lukter kaffe blandet med friskt trevirke. Ved siden av ham sitter Mari Tandberg, daglig leder og prosjektleder for utviklingsprosjekter på gården, og Christian Philip Mo, som også er mentor på gården. 

De er i en av driftsbygningene på Nedre Eik gård, et rus- og medikamentfritt rehabiliteringstilbud for rusavhengige i Drammen kommune. Det eneste tilbudet av sitt slag i kommunen, og ett av to slike tilbud i Norge. Nedre Eik Gård får folk vekk fra rus til å bli en ressurs i samfunnet – som virker!

Etter værmeldingen kan dagen på gården starte for fullt. Da er alle blitt sett og hørt først.

To menn og en dame sitter rundt et bord på et stort arbeidsrom og kjøkken.
STARTER HER: I dette rommet starter de dagen med å ta værmelding.

Bruker egne erfaringer

Remi Guttormsen har vært ansatt som mentor på Nedre Eik gård i snart to og et halvt år. En mentor i denne sammenhengen er en person som har gått veien før deg, som selv har vært rusavhengig og som selv har vært igjennom gjennom opp- og nedturer. En mentor fungerer som en motivator, en som kan gi råd og veiledning slik at man får kunnskap og erfaring for å nå et felles mål - et liv uten rus.

Christian Philip Moe har bodd på Nedre Eik gård like lenge som Remi. Sammen forklarer de hvordan livet og dynamikken er på Nedre Eik gård, og hvordan de jobber for at alle som kommer hit skal styrkes og rustes for å lykkes med livet etter oppholdet. Her skal de kvalifiseres for å stå på egne rusfrie og sterke bein.

– Det er veldig godt å ha en mentor. Man kommer jo i vanskelige perioder her, spesielt den første tiden. Da er det fint å ha en mentor som har gått veien før deg. En som har stått i det samme. En som kan være en støtte og motivator, forteller Christian Philip Mo.

Det å ha kvalifisert seg til å være mentor opplever han både givende og oppbyggende. Han lærer mye av den prosessen.

– Man kjenner seg igjen i det den nye beboeren går gjennom. Og det å ha noe å gi og bety noe for andre gir en veldig mestringsfølelse, sier Mo og fortsetter:

Det å få den tilliten og få det ansvaret, det vokser man på. Det føles godt.

Christian Philip Mo

– Også er det da man skjønner at «nå er det jeg som har kommet et stykke på vei». Man speiler seg selv i en vekst, tilføyer Remi Guttormsen.

En mann sitter ved en symaskin, foran et vindu og syr votter
STØTTE: Christian Philip Mo er glad for å kunne være mentor. Det å bety noe for andre gir ham en mestringsfølelse.

Kjent det på kroppen

Remi Guttormsen har vært nesten fire år på San Patrignano i Italia, stedet Nedre Eik gård har hentet mye av inspirasjonen fra. Den tiden var nødvendig for mentoren.

– Jeg har kjent det på egen kropp hvor viktig det er å få den tiden du trenger, og ikke ha noen som prikker deg på skulderen og sier ja, nå har du tre måneder igjen. Det å kunne ta ting i sitt eget tempo og ha tid til å gjøre det i trygge rammer er så viktig, sier Guttormsen.

Han har vært på ulike avrusningsopplegg, men for ham er det denne metoden som har funket. Han er takknemlig og glad for det det han har fått til.

– Man blir sliten av å hele tiden gå på trynet. Det blir jo bare verre og verre for hver gang man mislykkes. Det føles godt å komme seg videre, endelig å få livet tilbake.

En mann med svart jakke og svart lue lener seg over en graveringsmaskin.
MENTOR: Remi Guttormsen har vært på ulike avrusningsopplegg, men for ham er det metoden de bruker på Nedre Eik gård som har funket.

Må gjøre en ryddejobb

Som ny på Nedre Eik gård er det ofte mye som må tas tak i. Det «gamle» livet må ofte ryddes opp i. Det kan være helsemessige problemer, uorden i økonomien eller andre personlig ting.

For noen betyr det kartlegge økonomien sammen med en gjeldsrådgiver fra Nav og legge planer for å få økonomien på stell, for andre kan det bety tannlege- eller legebesøk. Alt for å kunne få ro i livet og bruke tiden for å forberede seg på å håndtere livet utenfor gården.

Fire menn sitter rundt et lavt stuebord og spiller kort. En femte person sitter i en sofa i bakgrunnen.
FELLESSKAP: På Nedre Eik gård gjør de stort sett alt sammen - hver dag - hver uke.

Må tåle hverandre

På Nedre Eik gård legger de planer og tar beslutninger i fellesskap, de gir tilbakemeldinger til hverandre og gir konstruktiv kritikk for at alle skal bli bedre utgaver av seg selv.

Derfor er tygge  rammer og gode, faste rutiner viktig på Nedre Eik gård. Og det at man er en del av et fellesskap. Det er et fellesskap med mennesker som stoler på deg, har forventninger til deg og er glad i deg. I tillegg er det et fellesskap med mennesker som bor sammen, spiser sammen, jobber sammen og har fritid sammen. Det gjør at de dårlige dagene oppleves annerledes og må håndteres annerledes enn før.

– Da handler det om å stå i dagen, selv om man har en dårlig dag, sier mentor Mo og fortsetter:

– Tidligere har vi kanskje hatt en dårlig dag der alt har vært mørkt, også har vi ruset oss. Her handler det om å erfare at det ikke er så farlig å ha en dårlig dag. Kanskje er det bedre i morgen eller allerede etter noen timer.

Her gjør alle alt sammen – så å si hele tiden. Det må alle tåle. Og alle må tåle hverandre. Det er med på å kvalifisere dem til livet etterpå. Det å stå i arbeid over tid, og å stå i arbeid sammen med folk over tid.

– Det handler om å dele oppturer og nedturer sammen, sier Mari Tandberg.

En dame som smiler sitter ved et bord og ser til siden
DAGLIG LEDER: Mari Tandberg forklarer hvordan det gamle livet ofte må ryddes opp i når de som bor på Nedre Eik gård flytter inn.

Fire elementer og gårdens husregler 

Modellen Nedre Eik gård jobber etter er basert på de fire elementene tid, mentor, fellesskap og kvalifisering.

Det kan du lese mer om i nedtrekksmenyen under.

 Alle som flytter inn på Nedre Eik gård får bruke den tiden de trenger, du kan bo så lenge du vil. Å lære seg å leve et nytt rusfritt liv tar tid, man trenger nye rutiner, jobbe med nettverk og lære seg å stå i arbeid.  

Alle får en mentor - en person som har gått veien før deg og som selv har vært igjennom det du går igjennom. En mentor fungerer som en motivator, en som kan gi råd og veiledning slik at man lærer seg kunnskap og erfaring til å nå et felles mål - et liv uten rus.

Gjennom å bo på Nedre Eik gård vil du opparbeide deg kunnskap og kompetanse som vil gange deg videre i livet. Du får kunnskap og erfaringer fra arbeid og lærer deg å jobbe i team. Du vil få gode vaner i forhold til rutiner med matlaging og renhold. Du vil også ha god orden på økonomien din, som igjen er med på å styrke din livskvalitet.

Felleskapet består av beboere og ansatte. Vi arbeider, tar viktige beslutninger og vi lever sammen. Fellesskapet er godt å ha når man har tunge og vanskelige dager, og ikke minst når man har gode dager og fine opplevelser som man kan dele sammen.

På Nedre Eik gård har de regler. En ting er strukturen i hverdagen som alle må følge. Det er felles arbeidsoppgaver, værmelding, møter og felles måltider. En annen ting er  reglene som gjelder for at de skal bli rusfrie og kunne møte livet etter gårdslivet på en best mulig måte.

På Nedre Eik gård sier husreglene som følger:  

  • rus og medikamentfritt
  • de tre første månedene er uten mobil og PC
  • det første året er uten utgang alene
  • alle deltar i arbeid og andre fellesaktiviteter
  • det er felles ansvar om renhold i fellesarealene

Fakta Nedre Eik gård

  • startet opp i 2021
  • hovedhuset har fem soverom med bad (samt leier en leilighet i nærheten)
  • felles stue og kjøkken
  • eies av Drammen Eiendom, driftes av alle som bor på gården
  • har etablert næringer der beboerne produserer mange ulike produkter

De jobber med og produserer blant annet:

  • presser egen eplejuice
  • lager egen chiliolje
  • har systue der de blant annet syr votter
  • lager trefjøler med tekst (verksted og grafisk)
  • sagbruk
  • lager lamper i tre
  • eggproduksjon
En mann står og jobber med ved ved en traktor
VEDPRODUKSJON: Daniel jobber denne dagen med vedproduksjon. Det er en av flere produkter de jobber med og produserer på gården.

Resultat

Foreløpig er det lite statistikk å vise til på Nedre Eik gård, siden rehabiliteringsløpet er rundt tre år og gården har vært i drift i to og et halvt år.

Det de kan se er at de har hatt 11 personer boende på gården så langt. Fire av disse er ute i arbeid (en er lærling), en som har avsluttet og er i utdanning (bachelor i økonomi og ledelse), to er mentorer på gården i dag og kommet langt i rehabiliteringen.

To er relativt nye beboere på gården. En person er videreført til annen rehabiliteringsplass og en person har valgt å avslutte før gjennomført rehabilitering. 

Mari Tandberg er glad for det de de har fått til så langt. 

– Vi må ikke gi oss med det vi ser at funker, sier hun. 

To menn står og jobber med en gammel flaggstang på et verksted.
RESTAURERER: Remy og Benny restaurerer en gammel flaggstang som tilhører en gammel husmannsplass.