På Tømmerås skole har de utesvømming på timeplanen. For et par uker siden var andre og tredje trinn i sjøen ved Batteriøya hver dag i en hel uke.
Utesvømming når elevene kan ha svømmeopplæring i oppvarmede basseng innendørs, tenker kanskje du? Joda, de har bassengtrening også, men utesvømming handler om å gi barna relevant opplæring for å mestre lokale forhold.
– Svelvikstrømmen er der, og den er noe vi må lære barna å forholde seg til, sier Kim Flemmos, rektor ved Tømmerås skole, og fortsetter:
– Det står i lærerplanen at man skal trene på selvberging på de eldre trinnene. Men nå trener disse andre og tredje-klassingene på å bli berget. Det er også en ferdighet som er viktig å ha.
Sola skinner på Batteriøya i Svelvik. Vannet er nesten stille, men Svelvikstrømmen lager krusninger og bølger i vannet. Rundt 15 elever kommer tuslende med bagger over skulderen. De er akkurat ferdig med sine tre kvarter i vannet. De har tatt av seg vestene, våtdraktene og tørket litt kalde kropper i tørre håndklær før de tusler opp til skolen igjen. Nå skal neste gruppe hoppe i vannet.
– Ved å ha utesvømming bygger man opp selvbergingskompetanse og lærer lokale forhold å kjenne. Barna lærer seg å finne ut hvordan kroppen funker. Noen er uti veldig lenge, mens andre går opp etter kun noen minutter – selv med våtdrakt. Det er en veldig viktig lærdom å kjenne kroppen sin, sier instruktør Petter Robert Bratland, mens en ny gruppe elever jobber for å få på seg fuktige våtdrakter.
I vannet må alle starte med å kaste vann i ansiktet, før de legger de seg på magen og skal flyte med hodet ned i vannet. Det er god stemning på grunna ved båtforeningens båthus – der de får låne plass til å oppbevare utstyret.
Så skal elevene flyte på ryggen. Først skal de kun bruke beina, så skal de også bruke armene mens de ryggsvømmer. En etter en mestrer de oppgaven.
Instruktør Petter Robert Bratland og hans kollega er klare i vannet med hver sin livbøye. Fra bryggekanten hopper elevene i tur og orden i vannet og samler seg rundt hver sin voksen. Elevene flyter nedover rett i nærheten av livbøyene. De kjenner strømmen på kroppen, de kjenner hvordan vesten holder dem flytende og hvordan livbøyen gir dem de fine pusterommet de av og til trenger. I enden av båthavna er flyteturen over og svømmetimen er over.
Litt kalde – men mange erfaringer og ferdigheter rikere. Og med en god porsjon mestringsfølelse i bagasjen.
– De aller fleste elevene synes det er veldig gøy. Men det er som alt annet som er nytt, det har det vært en prosess. Vi har stor forståelse for at enkelte har vært skeptiske, og vi har derfor jobbet over tid, og forsøkt å gi god informasjon, sier rektor Kim Flemmos, og tilføyer:
– I år har vi blant annet fått på plass tilstrekkelig med våtdrakter, som gjør det mye lettere å gjennomføre.
Det var tidligere rektor ved Tømmerås skole som satt i gang en satsing med opplæring gjennom Norsk Livredningsselskap sommeren 2020. De hadde opplæring av personalet der risikovurderinger, opplæring av selvberging og livredningsprøve utendørs sto på programmet.
Nå har både Tangen skole, Svelvik ungdomsskole og Tømmerås skole utesvømming.
Thomas Larsen Sola, kommunalsjef for barnehage og skole, synes det Tømmerås skole gjør er veldig bra.
– Jeg synes det er utrolig flott å se at skoler tenker nytt og legger til rette for svømmeopplæringen gjennom utesvømming, men forventer jo også å se bilder av rektor som gjennomfører, sier Larsen Sola med et smil.
Han ser frem til å høre om erfaringene og tilbakemeldingene skolene har gjort seg.