Drammen tar grep for å sikre fastlegeordningen
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte torsdag Fredholt legesenter for å lære mer om hvordan det er å være fastlege i Drammen. Kommunen har, i likhet med resten av landet, hatt utfordringer med å rekruttere nye fastleger, men har den siste tiden tatt flere grep for å snu utviklingen.
Sist endret:
– Drammen kommune har gjort mye bra for at jeg nå tør å satse som selvstendig næringsdrivende fastlege, fortalte Sophie Søgård, som i dag er én av fire kommunalt ansatte fastleger. De resterende 86 fastlegene i kommunen er selvstendig næringsdrivende.
Utfordringer og nye løsninger
Som i resten av landet har det vært utfordrende for Drammen å rekruttere fastleger. Å kjøpe en fastlegepraksis er dyrt, noe som har gjort terskelen høy for å bli fastlege. Resultatet har vært lange ventelister og en krevende arbeidssituasjon for de legene som allerede er i jobb.
De siste seks månedene har det imidlertid blitt enklere å få på plass nye fastleger, takket være tiltak både nasjonalt og lokalt.
Bedre rammer for fastlegene
På nasjonalt nivå er basistilskuddet til fastlegene lagt om og økt noe, og det er etablert støtteordninger for spesialistutdanning. Lokalt har Drammen kommune ansatt fire kommunale fastleger og opprettet flere introduksjonsstillinger for nyutdannede leger.
Introduksjonsstillingene gir ferske leger muligheten til å prøve ut fastlegeyrket uten å måtte kjøpe seg inn i en fastlegehjemmel. De jobber sammen med erfarne fastleger på deres pasientlister og slipper dermed å ta en stor økonomisk risiko.
– Dette har gjort det enklere å bli fastlege, noe som kommer innbyggerne våre til gode, fortalte kommunalsjef for helse, Madli Indseth.
Også tillitsvalgt for fastlegene i Drammen, Christine Hesla Høyem, fremhevet hvordan samarbeidet mellom erfarne og ferske fastleger styrker kompetansen og gir læring begge veier.
– Dette er en viktig investering i fremtiden for fastlegeordningen, sa Hesla Høyem.
I dag er det introduksjonslege ved Åssiden legesenter, City legesenter, Drammen legesenter og Solberg legehus. Landfalløya legesenter får introduksjonslege fra 1. desember.
Trygg vei fra kommunalt ansatt til selvstendig fastlege
For Søgård har det vært avgjørende å starte karrieren som kommunalt ansatt fastlege.
– Det har gitt meg stabile rammer og gjort meg trygg nok til å nå ta steget som selvstendig næringsdrivende, fortalte hun. På nyåret blir hun medeier i Fredholt legesenter, hvor hun vil fortsette med samme pasientliste, men påtar seg større økonomisk ansvar.
Den mykere overgangen som kommunale stillinger og introduksjonsstillinger gir fastlegene, er kommunalsjefen glad for at resulterer i flere fastleger.
– Nå er ordningen mer bærekraftig enn det den var for noen år siden, og da ønsker vi å i størst mulig grad ha næringsdrivende, fordi det er en veldig kostnadseffektiv ordning både for innbyggerne og kommunen, sa Indseth.
Statsminister Støre fremhevet at møtet mellom fastlege og innbygger er et av helsevesenets viktigste, og verdien av å kjenne hverandre, er stor.
– Selv om det fortsatt er utfordringer, som ventelister, er det positivt at flere nå velger fastlegeyrket. Kombinasjonen av trygghet gjennom kommunale stillinger og muligheten til å bli selvstendig er en løsning som ser ut til å fungere godt, sa statsministeren, som varslet en stortingsmelding om temaet til våren.