Brannen på Fjell: – Vi så at folk trakk hit i en krisesituasjon
Over ett og et halvt år er gått siden storbrannen i blokka på Fjell. I de dramatiske timene som fulgte ble Knutepunkt Fjell et viktig sted å samles for flere. Nylig møttes mange beboere igjen på knutepunktet.
Sist endret:
Onsdag 9. mars i fjor er en dag mange husker godt. Klokka 15.35 fikk nødetatene melding om en brann i en blokk på Fjell. Det viste seg raskt å være svært alvorlig. Flammene spredte seg bortover taket på blokka i løpet av kort tid. Den tjukke, svarte røyken kunne ses på flere kilometers avstand.
Fra de store vinduene på biblioteket, som ligger på Knutepunkt Fjell, er det utsikt rett mot blokka. Bibliotekar Anders Brun-Pedersen trodde det var en spøk da et av barna ropte at det brant.
Det var mange barn på biblioteket etter skoletid denne ettermiddagen i mars. Bibliotekaren i kommunen forteller at mange av barna ble redde da de så de store flammene. Flere bodde selv i blokka som brant, og noen visste at foreldrene var hjemme, ifølge bibliotekaren.
Biblioteket nærmet seg egentlig stengetid klokka fem, men de ansatte forsto at det var behov for å holde åpent videre. Avdelingsleder for lokalbibliotekene i Drammen kommune, Katrine Kirkeby Arnold, fikk telefon om brannen rundt klokka fem. Da kastet hun seg i bilen.
– Jeg så den svarte røyken mens jeg kjørte oppover og skjønte at det var veldig alvorlig.
Et viktig samlingspunkt
Folk hadde samlet seg utenfor og inne på knutepunktet da Katrine kom fram. Synet av flammene, røyken og menneskene var som på film, forteller avdelingslederen. Både naboer og evakuerte var inne i lokalene til knutepunktet kort tid etter brannen. Flere ble værende til sent på kveld.
På knutepunktet ble det poppet popcorn og barna kunne blant annet samle seg på filmrommet. De ansatte på knutepunktet følte et stort ansvar for å gi barna trygghet i en kaotisk og skremmende situasjon. Det ble laget tomatsuppe, pasta og kakao på kjøkkenet i ungdomsklubben.
– Vi så at folk trakk hit i en krisesituasjon og det er fint at de følte seg velkomne. Det gjorde også at flere fikk øynene opp for knutepunktet som et sted å være i tiden etter brannen, sier Kirkeby Arnold.
Gymsalen på Fjell skole like nedenfor knutepunktet var også et viktig samlingssted. Der ble de evakuerte beboerne registrert, slik at politiet fikk oversikt. 326 innbyggere ble husløse den ettermiddagen.
De frivillige
Samtidig som beboere samlet seg på knutepunktet og i gymsalen på Fjell skole, jobbet nødetatene for fullt med å få kontroll på brannen og oversikt over de som bodde i blokka. Kommunen hadde satt krisestab og mange kommunale tjenester jobbet på spreng. Parallelt foregikk et stort frivillig arbeid fra mange lokale organisasjoner.
Tina Fagerhus Brodal er leder for Danvik-Fjell Frivilligsentral, som også holder til på Knutepunkt Fjell. Hun forteller at det var utrolig mange frivillige organisasjoner som var raskt på banen for å hjelpe.
– Det er et veldig stort engasjement i området her og i byen.
Flere beboere hadde på seg lite klær etter å ha evakuert blokka, og de frivillige organisasjonene sørget blant annet for at det var klær å dele ut.
Tina Fagerhus Brodal hadde sett røyken helt fra hjemmet sitt på Øren og dro rett opp for å bidra.
– Det var fint å se at mange søkte til knutepunktet og opplevde det som et samlingspunkt. Jeg tror mange hadde godt av å være der, sier hun.
Kaotiske timer
En av dem som bare hadde slengt på seg en tynn jakke da brannalarmen gikk, var daværende styreleder i Fjellvang Borettslag, Grete Frøiland. Hun husker dagen 9. mars i fjor som kaotisk. Styrelederen hjalp nødetatene med den informasjonen hun hadde om beboere og leiligheter. Samtidig snakket hun med mange naboer og svarte på spørsmål fra pressen. Frøiland husker at det eneste hun fikk i seg av mat den dagen var to muffins.
Selv om hun var travelt opptatt, fikk hun med seg bruddstykker av alle som hjalp til i gymsalen og på knutepunktet.
– Det var helt fantastisk. Jeg er imponert over alt som ble ordnet på kort tid, sier den tidligere styrelederen.
I ukene som fulgte ble beboerne invitert til flere informasjonsmøter med blant annet Drammen kommune, brannvesen, politi, styret i borettslaget og forsikringsselskap. Informasjonsmøtene ble holdt i flerbrukshallen ved knutepunktet.
Velkommen hjem
Nylig flyttet Grete Frøiland hjem igjen. Det har vært en langvarig og omfattende jobb med å renovere leilighetene og sette blokka i stand igjen etter brannen.
– Nå ser jeg at det er gardiner og lys i de fleste leilighetene, smiler den tidligere styrelederen.
Nå som de fleste av beboerne er tilbake i hjemmet sitt på Fjell, ønsket ansatte på knutepunktet å invitere til et Velkommen hjem-arrangement. Torsdag 16. november var det pyntet i festsalen på knutepunktet, og innbyggerne kunne komme for å få seg et smakfullt måltid sammen.
– Vi hadde en markering for å ønske beboerne velkommen hjem igjen. Da fikk de mulighet til å hilse på gamle naboer, sier Anett Embergsrud, som jobber for Innbyggertorg i kommunen på knutepunktet.
Det ble også informert om kommunale tjenester innbyggerne kan ha behov for. Rask psykisk helsehjelp var blant tjenestene som var der.
Samlingen ble også en mulighet for å fortelle innbyggere om alle aktivitetene som foregår på knutepunktet i det daglige. Det arrangeres blant annet kaffetreff, familielørdag, sukker og kanel for kvinner, småbarnstreff og seniorgaming.
– Da fikk beboerne se knutepunktet på en litt annen måte enn den dagen det brant, avslutter Embergsrud.